Iako žene na trudnoću najčešće posumnjaju nakon izostanka menstruacije i plusića na testu, ginekolozi tvrde da postoje specifični znakovi koji mogu da ukažu na to da ste u drugom stanju i pre pomenutog. Stručnjaci posebno izdvajaju jedan rani pokazatelj trudnoće, a žene ga često ni ne primećuju. Reč je o pojačanoj proizvodnji pljuvačke!

Ginekolozi objašnjavaju da je ovo vrlo česta pojava tokom prvog tromesečja trudnoće, piše portal "New Parent Support".

Foto: Profimedia

 

"Možda ćete često morati da ispljunete malo pljuvačke u maramicu, a gorak ukus pljuvače može kod nekih trudnica da izazove mučninu ili povraćanje. Dobra vest za većinu žena je da ovaj simptom postepeno popušta i nestaje nakon prvog tromjesečja", dodaju ginekolozi.

Kao i za većinu stvari u trudnoći, naši su hormoni odgovorni za pojačanu proizvodnju pljuvačke u ustima. Međutim, to takođe može biti uzrokovano trudničkim mučninama, jer one mogu da nateraju žene da manje gutaju, posebno kod onih koje imaju problem sa ekstremnim jutarnjim mučninama.

Ostali uzroci uključuju gorušicu koja je takođe sasvim uobičajena pojava u trudnoći, ali i izloženost određenim iritantima poput dima, toksina i nekih medicinskih stanja.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".