Иако жене на трудноћу најчешће посумњају након изостанка менструације и плусића на тесту, гинеколози тврде да постоје специфични знакови који могу да укажу на то да сте у другом стању и пре поменутог. Стручњаци посебно издвајају један рани показатељ трудноће, а жене га често ни не примећују. Реч је о појачаној производњи пљувачке!

Гинеколози објашњавају да је ово врло честа појава током првог тромесечја трудноће, пише портал "Неw Парент Суппорт".

Фото: Профимедиа

 

"Можда ћете често морати да испљунете мало пљувачке у марамицу, а горак укус пљуваче може код неких трудница да изазове мучнину или повраћање. Добра вест за већину жена је да овај симптом постепено попушта и нестаје након првог тромјесечја", додају гинеколози.

Као и за већину ствари у трудноћи, наши су хормони одговорни за појачану производњу пљувачке у устима. Међутим, то такође може бити узроковано трудничким мучнинама, јер оне могу да натерају жене да мање гутају, посебно код оних које имају проблем са екстремним јутарњим мучнинама.

Остали узроци укључују горушицу која је такође сасвим уобичајена појава у трудноћи, али и изложеност одређеним иритантима попут дима, токсина и неких медицинских стања.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".