Već kada postanu svesna okoline, deca zapažaju razne stvati, posebno što živimo u konkurentskom društvu. Neretko se desi da sami porede svoj izgled ili status porodice, ocene u školi i sl. A tu stupaju na scenu roditelji koji misle da će time što svoje dete upoređuju sa drugima i na račun toga mu govori razne opaske probuditi želju da budu bolji - nisu ni svesni koliko greše! Gotovo uvek takav stav izaziva negativne uticaje koji sprečavaju da mališani izrastu u samosvesne, zrele i uspešne ljude.

Inferiornost

Ako stalno svom detetu govorite da se ugleda na nekog ko je veštiji u nekim stvarima od njega, počeće da se oseća bezvredno. I sam će o sebi stvoriti sliku da nije dovoljno sposoban da nešto uradi, pa će sve svoje talente i interesovaja ugušiti u sebi. Umesto da se razvija u tinejdžera koji je svestan svojih vrednosti i mogućnosti, postaće inferiorna osoba i smatraće da su svi drugi bolji od njega.

Uništavate dečije samopouzdanje

Deca kritike mame i tate shvataju vrlo lično. Mogu pomisliti da s njima nešto nije u redu, naročito ako ih se stalno podsećaju da nisu dovoljno dobra u odnosu na drugu đecu.

Foto: Profimedia

 

 

Neraspoloženje i gubitak motivacije

Kod mališana se može videti da se osećaju umorno, iscrpljeno, teskobno, i to sve zbog emocija koje bude u njima upoređivanja sa drugima. Srozava se motivacija da bilo šta urade i ni u čemu ne pronalaze zadovoljstvo. A nivo stresa samo raste, jer žele da ispune vaša očekivanja.

Foto: Profimedia

 

 

Osećaj nepoželjnosti

Najlošije za pravilan razvoj deteta je odvojiti ga od svoje autentičnosti i terati ga da bude ona verzija sebe koja se sviđa roditeljima, jer oni na taj način "leče komplekse" ili krou svoje naslednike žele da ostvare sve što oni nisu uspelu.

Odbacivanje u tako nežnoj dobi, koje možda i nesvesno radite, vrlo je problematično za mentalno zdravlje mališana. Dobo zapamtite, tako vaspitavana osoba nikada neće moći da bude srećna.

(Stil)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".