Krčanje u stomaku je zvuk gasova ili čestica hrane koji se kreću kroz vaš digestivni trakt. Kada jedete, vaša creva pomeraju hranu i tečnost tako što se skupljaju i opuštaju. Nakon varenja hrane vaša creva nastavljaju da pomeraju vazduh duž vašeg digestivnog trakta, stvarajući zvukove tutnjave.

Foto: Profimedia

 

 

Jednostavno, krčanje u stomaku znači da niste jeli neko vreme. Creva uvek rade na kretanju hrane i vazduha kroz telo. Dakle, veća je verovatnoća da ćete čuti zvukove kada ste gladni jer u crevima nema hrane koja bi prigušila buku.

Eto odgovora – kada čujete krčanje u stomaku, to samo znači da se hrana ne vari. Ako osećate glad, uzmite nešto da pojedete, a primetićete da zvuci brzo počinju da se stišavaju. Čak i samo brza užina ili mali obrok dovoljni su da utišate krčanje.

Važno je napomenuti da konstantan šum može da znači da imate hronično gastrointestinalno stanje kao što je sindrom iritabilnog creva. Ako takođe primetite često nadimanje, zatvor ili dijareju zajedno sa krčanjem, razgovarajte sa vašim lekarom, piše "Krstarica".

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".