Od sastojaka vam treba 7 grama suvog kvasca i kilogram oštrog brašna. Za ovaj recept vam nije potrebno mnogo novca. Treba vam 45 minuta za pripremu, a od sastojaka se mogu napraviti dva hleba.

Recept ide ovako: Najpre u veću posudu stavite kvasac. Zatim u nju sipajte 650 ml mlake vode i mešajte nekoliko minuta. Dodaje se većina brašna i pola kašičice morske soli. Treba mešati dok se testo ne zgusne. Čistim rukama se napravi loptica od testa, a ako je potrebno doda se još brašna.

Nakon što stavite testo na površinu posutu brašnom, mesite ga i razvlačite pet minuta. Kada postane elastično stavite brašno na ruke i ponovo napravite lopticu. Stavite ga u posudu, po vrhu pospite brašno i pokrijte čistom i vlažnom kuhinjskom krpom.

Ostavite testo da naraste, oko sat i 30 minuta. Trebalo bi da bude na toplom, da postane dvostruko veće. Kuvar kaže da pažljivo oblikujete hleb i da ga potom pečete 35 minuta. Trebalo bi da dobijete lepu zlatnu boju, a ovako pripremljen hleb može da se jede uz ručak ili da se koristiti za pripremu sendiviča.

- Kuvanje može biti dobro za dušu, a pravljenje hleba je tako korisna, terapeutska, taktilna stvar. Bićete ponosni na sebe kada ga izrežete. Od jednog jednostavnog recepta za hleb kao što je ovaj, postoji milion stvari koje možete da napravite. Možete napraviti veliki hleb ili manji. Budite kreativni. Možete da eksperimentišete i sa brašnom. Možete da koristite integralno, raženo ili mešavinu nekoliko različitih vrsta. Osim toga, hleb možete da pripremate sa decom. Svideće im se - rekao je DŽejmi.

BONUS VIDEO: