Čak i kada uspete da odete na spavanje pre ponoći, moguće je da ćete se suočavati sa time da se probudite u toku noći ili da se ujutru osećate umorno.

Uzrok ovoga može da bude ono što ste pojeli ili popili prethodne noći, kažu stručnjaci za spavanje.

- Obrok koji je blizu vremena za spavanje može uzrokovati porast šećera u krvi i uticati na vaš cirkadijalni ritam, što je prirodni ciklus spavanja i buđenja vašeg tela - objasnila je Karleara Vajs pomoćnica profesora u istraživanju koja se fokusira na bihevioralne medicine spavanja i cirkadijalne ritmove.

- Posledice uključuju budnost noću sa smetnjama u varenju ili buđenje sledećeg dana sa glavoboljom i umorom.  Dobra je ideja da prestanete da jedete i pijete najmanje dva do tri sata pre spavanja. Ali postoje i određene namirnice koje treba da izbegavate pre spavanja - savetuje Vajs piše Huff Post.

Mlečni proizvodi

Mnogi ljudi se bore sa varenjem mlečnih proizvoda, što bi moglo da uznemiri vaš stomak i da vas drži budnim noću. Tvrdi sirevi, poput parmezana i odležanog čedara, sadrže aminokiselinu tirozin i tiramin, nusprodukt razgradnje tirozina. Ove supstance, koje se takođe nalaze u sušenom i prerađenom mesu, mogu imati stimulativno dejstvo i držati vas budnim.

Foto: Profimedia

 

 

Začinjena hrana

Istraživači veruju da bi kapsaicin, jedinjenje koje se nalazi u začinjenoj hrani, mogao biti glavni krivac. Smatra se da kapsaicin podiže telesnu temperaturu, što ometa san.

Foto: Profimedia

 

 

Slane grickalice

- Čips, kolačići, krekeri i slatkiši često su večernji zalogaji. Ove namirnice imaju tendenciju da sadrže mnogo šećera i ugljenih hidrata, što može povećati šećer u krvi i otežati spavanje -rekao je Benjamin Bikman, metabolički naučnik.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".