* "Nportal" je rešio da napravi rekonstrukciju tog dramatičnog događaja i da iz arhive izvuče stare novinske tekstove o ovom slučaju. Kako su tada mediji pisali, podsetićemo vas iz dana u dan - baš kako su tada, u realnom vremenu izlazili novinski članci. *

Nastavljamo sa drugim danom koji je Stefan proveo u zatočeništvu, kada su mediji pisali da Brena i Boba imaju rok da isplate dva i po miliona maraka.

U "Večernjim novostima" je tada izašao tekst sa naslovom:

Stefana očekuju danas

"Otmičari osmogodišnjeg dečaka posle prvo poruke - da roditelji moraju do nedelje da donesu 2,5 miliona maraka - više se nisu javljali. U petak Bobi Živojinoviću su na zakazanom mestu ostavili karticu za mobilni telefon, preko koga će dobijati dalja upustva. 

OTMICA Stefana Živojinovića osmogodišnjeg sina Lepe Brene i Slobodana Živojinovića ulazi u dramatičnu fazu razmene. 

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Rok koji su otmičari ostavili porodici Živojinović da prikupi 2.5 miliona maraka, ističe danas, kada bi trebalo da se obavi primopredaja... 

Kriminalci, a očigledno je da se radi o profesionalcima isplanirali su sve do detalja. I, mada već više od dva dana drže zarobljenog malog Stefana, ne emituju nove poruke. Samo su jasno upozorili Bobu Živojinovića da iz operacije razmene isključi mogućnost mešanja policije.

Otmičari su Stefana pokupili ispred kuće na Bežanijskoj kosi, a već pet minuta docnije o tome izvestili mobilnim telefonom Lepu Brenu.

Ubrzo potom pozvali su i Bobu, rekavši mu da mu je dete oteto, da ode na određeno mesto i uzme koverat u kome će naći dalja uputstva. Tako je i bilo. Boba Živojinović je u koverti našao novu telefonsku karticu i preporuku da je stavi u svoj mobilni telefon, uz objašnjenje da će preko tog broja ubuduće dobijati dalja uputstva.

Foto: Novosti

 

 

Otmičari su roditeljima saopštili na tom novom broju da imaju rok do nedelje da pripreme 2,5 miliona maraka, a o detaljima primopredaje biće vremenom obavešteni. Do juče popodne nije stigla više nijedna nova poruka, niti su Brena i Boba bili uopšte u situaciji da čuju makar glas svog deteta.

Nesrećni roditelji su u šoku. Policiju nisu obaveštavali i nastoje da preko prijatelja prikupe traženu ucenu. Prethodno, naravno, žele da na bilo koji način dobiju potvrdu da je sa malim Stefanom sve u redu.

Brojnim prijateljima ovog sportsko-umetničkog para neprestano zovu telefonom i javljaju se praktično iz svih krajeva sveta. Nude pomoć, traže objašnjenja, detalje, ali Breni i Bobi nije ni do kakve priče. Samo nastoje da danas konačno zagrle svoje dete, a komentari, ako ih uopšte bude bilo, mogu da uslede tek pošto Stefan stigne u okrilje majke, oca i mlađeg brata Viktora.

Nameračili se

Kriminalci su se očigledno nameračili na familiju Živojinović. Dva puta je Bobi ukraden isti kombi i oba puta je platio ucenu.

Breni su lopovi jednom "sklonili" džip, a njen suprug je još u dva navrata morao da otplaćuje "dug" za ukradeni "audi".

Pre nekoliko dana kradljivci su Bobi oteli najnoviji tip "BMV"! Bivši teniser ovog puta nije hteo da plati ucenu, pa se sada kriminalci vozikaju njegovom "peticom".

Kao pravi mafiozi

Kidnapovanja, političke otmice, nestanci poznatih ličnosti, kao najsloženiji poslovi mafije - sudeći po nekim svežim primerima - postali su i deo naše stvarnosti!

Foto: Novosti

 

 

Pre nekoliko dana otet je jedan mladić u po bela dana i njegov bogati otac je otmičarima isplatio 10.000 maraka. Desetak dana se ne zna za sudbinu jednog drugog mladića, za čiji otkup se od bogate sestre traži fantastičnih 5 miliona maraka.

Oni upućeniji se prisećaju prve velike otmice u Beogradu od pre nekoliko godina. Tada je za otkup jednog poznatog biznismena kidnaperima isplaćeno 500.000 maraka!

 * Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz najveće novinske arhive na ovim prostorima, štamparije Borbe, a ovaj članak je izašao u Večernjim novostima 26.11.2000.*

 

Sve delove serijala "Retrospektiva otmice Stefana Živojinovića" možete pročitati na OVOM linku.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".