Tuna iz konzerve se svakodnevno nalazi na našim trpezama, ali da li ste se nekad zapitali odakle ona dolazi? Na ambalaži se nalazi taj odgovor.

Udruženje potrošača Efektiva na svom Tviter profilu dalo je primer tunjevine na kojoj je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja koja su obeležena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije.

 

Foto: Profimedia

 

„U prodavnicama se mogu naći proizvodi od ribe koja je ulovljena u ribolovnim područjima koja su obeležena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije. Jedan od takvih je i ovaj sa slike, na kom je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja Tihog okeana koja su obeležena crvenim slovima, kao posledica havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima. Istina, to se desilo pre 12 godina, ali aktivnosti oko ispuštanja radiokativne vode u more, traju i danas“, stoji u objavi pored fotografije konzerve.

Rafovi marketa puni su ribljih proizvoda iz različitih krajeva sveta, a kada je reč o „divljoj“ ribi, potrebno je na ambalaži navesti ribolovno područje gde je ulovljena (za uzgojene ribe zemlja u kojoj se uzgaja). Ribolovno područje je označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO + odgovarajući broj). Ovo je veoma važno, jer vam daje informaciju da li je riba uhvaćena u zoni zračenja. Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog okeana.

U ovom slučaju problematične su upravo oznake FAO 61, 71, 77 i 81 – ali ima i drugih koje ukazuju na rizična ribolovna područja.

Pogledajte još neke oznake:

FAO 21 – severozapadni Atlantik

FAO 27 – severoistočni Atlantik

FAO 27. III d = Baltičko more

FAO 31 = Centralno-zapadni Atlantik

FAO 34 = Centralno-istočni Atlantik

FAO 37.1, 37.2 u 37.3 = Sredozemno more

FAO 37.2.1 = severni deo Jadranskog mora (ribolovno područje slovenačkih ribara)

FAO 37.4 = Crno more

FAO 41 – Jugozapadni Atlantik

FAO 51 i 57 – Indijski okean

FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 – Tihi okean

FAO 48, 58, 88 – Antarktik.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".