Legendarni nobelovac i fizičar Albert Ajnštajn je po znanju i dostignućima u nauci bio ispred svog vremena, ali njegova narav uopšte nije bila blaga. Pored nenadmašnih dela koje je ostavio iz sebe, ostao je upamćen i kao težak čovek.

NJegov karakter je umnogome uticao i na odnos sa suprugom Milevom Marić, koja je zbog porodice i njegove karijere zapostavila svoj naučni rad.

Albert i četiri godine starija Mileva upoznali su se na studijama. Marićeva je u to vreme važila za vrlo perspektivnu studentkinju sa odličnim predispozicijima sa sjajnu naučnu karijeru. Sa druge strane, Ajnštajn je bio veoma ćutljiv, nedruželjubiv, skoro uvek je sedeo sam. Kako su potpuno različite osobe, javnost se uvek pitala kako su se uopšte i zaljubili jedno u drugo.

Pre nego što je diplomirala, Mileva je zatrudnela i rodila vanbračnu ćerku Lizerl. Neposredno pred njeno venčanje sa naučnikom, dete joj je obolelo od šarlaha i od tada joj se gubi trag. Nije poznato da li je preminula od posledica bolesti ili je data na usvajanje.

Foto: Vikipedija

 

 

Sudbonosno "da" izgovorili su u Bernu 6. januara 1903. Međutim, Ajnštajnova majka nikako nije mogla da podnese Milevu, a nije se ni trudila sa skriva netrpeljivost. Smetala joj je razlika u godinama, to što je snaja zadržala pravoslavnu veru i što je imala jednu kraću nogu. Iako joj je podarila i dva unučeta, nikada je nije zavolela, već je sve više uticala na sina da je ostavi.

Čini se da im je brak bio u krizi od samog početka, smenjivali su se bolji i lošiji periodi. Albert nije bio posvećen mnogo porodici. Šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, slobodno vreme je posvećivao fizici. A sve više momenata je provodio i sa svojom ljubavnicom, koja mu je bila i rođaka, Elzom Lovental.

Posle jedne žestoke rasprave, Albert je Milevi sastavio “spisak pravila” kojih je očekivao da se pridržava. Lista “zahteva” otkrivena je u jednom Albertovom pismu Milevi, a objavljena je u biografiji “Ajnštajn – njegov život i univerzum”.

ALBERTOVA BRAČNA PRAVILA ZA MILEVU:

PRVI DEO

Vodićeš računa da:

- da moja odeća i rublje budu održavani u redu
- da dobijam redovno tri obroka u svojoj sobi
- da moja spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj sto bude korišćen samo za moje potrebe

DRUGI DEO

Odreći ćeš se svih ličnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga. Pogotovo ćeš se odreći:

Foto: Arhiva Novosti

 

 

- mog sedenja u kući s tobom
- mog izlaženja i putovanja s tobom

TREĆI DEO

Poštovaćeš sledeća pravila u vezi sa mnom:

- nećeš očekivati nikakvu intimnost od mene, niti ćeš mi bilo šta prigovarati
- prestaćeš da razgovaraš sa mnom ako to budem zahtevao
- napustićeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem zahtevao istog trena i bez protesta

ČETVRTI DEO

Obavezuješ se da me nećeš omalovažavati pred našom decom, ni rečima ni ponašanjem, piše Istorijski zabavnik.

Foto: Profimedia

 

 

Posle godina i godina trpljenja Ajnštajnove preke naravi, Mileva je odlučila da na njihov brak stavi tačku u julu 1914. godine i to samo dan pred Prvi svetski rat. Sa decom je otišla u Cirih. Tek dve godine kasnije Albert je zatražio razvod i zvanično su se razveli 14. februara 1919.

Samo nakon nekoliko meseci potom naučnik se oženio dugogodišnjom ljubavnicom Elzom.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".