Легендарни нобеловац и физичар Алберт Ајнштајн је по знању и достигнућима у науци био испред свог времена, али његова нарав уопште није била блага. Поред ненадмашних дела које је оставио из себе, остао је упамћен и као тежак човек.

Његов карактер је умногоме утицао и на однос са супругом Милевом Марић, која је због породице и његове каријере запоставила свој научни рад.

Алберт и четири године старија Милева упознали су се на студијама. Марићева је у то време важила за врло перспективну студенткињу са одличним предиспозицијима са сјајну научну каријеру. Са друге стране, Ајнштајн је био веома ћутљив, недружељубив, скоро увек је седео сам. Како су потпуно различите особе, јавност се увек питала како су се уопште и заљубили једно у друго.

Пре него што је дипломирала, Милева је затруднела и родила ванбрачну ћерку Лизерл. Непосредно пред њено венчање са научником, дете јој је оболело од шарлаха и од тада јој се губи траг. Није познато да ли је преминула од последица болести или је дата на усвајање.

Фото: Википедија

 

 

Судбоносно "да" изговорили су у Берну 6. јануара 1903. Међутим, Ајнштајнова мајка никако није могла да поднесе Милеву, а није се ни трудила са скрива нетрпељивост. Сметала јој је разлика у годинама, то што је снаја задржала православну веру и што је имала једну краћу ногу. Иако јој је подарила и два унучета, никада је није заволела, већ је све више утицала на сина да је остави.

Чини се да им је брак био у кризи од самог почетка, смењивали су се бољи и лошији периоди. Алберт није био посвећен много породици. Шест дана недељно проводио у патентном заводу, слободно време је посвећивао физици. А све више момената је проводио и са својом љубавницом, која му је била и рођака, Елзом Ловентал.

После једне жестоке расправе, Алберт је Милеви саставио “списак правила” којих је очекивао да се придржава. Листа “захтева” откривена је у једном Албертовом писму Милеви, а објављена је у биографији “Ајнштајн – његов живот и универзум”.

АЛБЕРТОВА БРАЧНА ПРАВИЛА ЗА МИЛЕВУ:

ПРВИ ДЕО

Водићеш рачуна да:

- да моја одећа и рубље буду одржавани у реду
- да добијам редовно три оброка у својој соби
- да моја спаваћа и радна соба буду уредне и нарочито да мој сто буде коришћен само за моје потребе

ДРУГИ ДЕО

Одрећи ћеш се свих личних веза са мном, осим ако оне нису неопходне због социјалних разлога. Поготово ћеш се одрећи:

Фото: Архива Новости

 

 

- мог седења у кући с тобом
- мог излажења и путовања с тобом

ТРЕЋИ ДЕО

Поштоваћеш следећа правила у вези са мном:

- нећеш очекивати никакву интимност од мене, нити ћеш ми било шта приговарати
- престаћеш да разговараш са мном ако то будем захтевао
- напустићеш моју спаваћу и радну собу ако то будем захтевао истог трена и без протеста

ЧЕТВРТИ ДЕО

Обавезујеш се да ме нећеш омаловажавати пред нашом децом, ни речима ни понашањем, пише Историјски забавник.

Фото: Профимедиа

 

 

После година и година трпљења Ајнштајнове преке нарави, Милева је одлучила да на њихов брак стави тачку у јулу 1914. године и то само дан пред Први светски рат. Са децом је отишла у Цирих. Тек две године касније Алберт је затражио развод и званично су се развели 14. фебруара 1919.

Само након неколико месеци потом научник се оженио дугогодишњом љубавницом Елзом.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".