Туна из конзерве се свакодневно налази на нашим трпезама, али да ли сте се некад запитали одакле она долази? На амбалажи се налази тај одговор.

Удружење потрошача Ефектива на свом Твитер профилу дало је пример туњевине на којој је јасно наведено да садржи рибу из риболовних подручја која су обележена као ризична, у смислу повишеног степена радијације.

 

Фото: Профимедиа

 

„У продавницама се могу наћи производи од рибе која је уловљена у риболовним подручјима која су обележена као ризична, у смислу повишеног степена радијације. Један од таквих је и овај са слике, на ком је јасно наведено да садржи рибу из риболовних подручја Тихог океана која су обележена црвеним словима, као последица хаварије у нуклеарној електрани Фукушима. Истина, то се десило пре 12 година, али активности око испуштања радиокативне воде у море, трају и данас“, стоји у објави поред фотографије конзерве.

Рафови маркета пуни су рибљих производа из различитих крајева света, а када је реч о „дивљој“ риби, потребно је на амбалажи навести риболовно подручје где је уловљена (за узгојене рибе земља у којој се узгаја). Риболовно подручје је означено према међународној класификацији (ФАО + одговарајуц́и број). Ово је веома важно, јер вам даје информацију да ли је риба ухвац́ена у зони зрачења. Ознаке ФАО 61, 67, 71, 77, 81 и 87 указују на радиоактивна подручја Тихог океана.

У овом случају проблематичне су управо ознаке ФАО 61, 71, 77 и 81 – али има и других које указују на ризична риболовна подручја.

Погледајте још неке ознаке:

ФАО 21 – северозападни Атлантик

ФАО 27 – североисточни Атлантик

ФАО 27. ИИИ д = Балтичко море

ФАО 31 = Централно-западни Атлантик

ФАО 34 = Централно-источни Атлантик

ФАО 37.1, 37.2 у 37.3 = Средоземно море

ФАО 37.2.1 = северни део Јадранског мора (риболовно подручје словеначких рибара)

ФАО 37.4 = Црно море

ФАО 41 – Југозападни Атлантик

ФАО 51 и 57 – Индијски океан

ФАО 61, 67, 71, 77, 81 и 87 – Тихи океан

ФАО 48, 58, 88 – Антарктик.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".