Bundeva ima oko 90 odsto vode, a sadrži i niz dragocenih sastojaka poput belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, nijacina, folne kiseline, minerala (kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe), oligo i mikro elemenata, pektina i celuloze. Zbog svega navedenog odlična je za prevenciju mnogih oboljenja, a naročito je blagotvorna u sledećim slučajevima:
1. Dobra za pluća
Bundeva je odlična za disajne puteve. Istraživanje sprovedeno u Kini je pokazalo da osobe koje redovno jedu bundevu imaju 27 odsto manje šansi za razvoj bolesti pluća, a sve to zahvaljujući velikoj količini beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Brojna istraživanja su pokazala da upravo hrana bogata beta karotenom može da smanji rizik od srčanih bolesti.
2. Dijetalna
Zbog velikog sadržaja vlakana i niske kalorijske vrednosti odlična je namirnica za sve one koji žene da izgube na težini. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako svarljivom. Masnoća gotovo da nema, a u 100 grama bundeve nalazi se samo tridesetak kalorija. Ako se bundeva redovno koristi, može da spreči prerano starenje organizma, nastanak kardiovaskularnih bolesti i stvaranje katarakte.
Pročitajte još
3. Diuretik i laksativ
Dobar je saveznik u borbi protiv osteoporoze zahvaljujući obilju cinka. Bundeva reguliše varenje hrane, deluje kao laksativ pa se preporučuje za suzbijanje zatvora. Plod bundeve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, upale bubrega i bešike.
4. Popravlja raspoloženje
Preporučuje se ljudima koji pate od depresije zbog visokog procenta amino-kiseline L-triptopan. Ova kiselina podstiče izlučivanje serotonina u organizam i izaziva dobro raspoloženje i osećaj sreće.
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".