Ahtisari je bolovao od Alchajmerove bolesti i povukao se iz svih javnih aktivnosti tokom 2021. godine. 

On je bio predsednik Finske od 1994. do 2000. godine.

U oktobru 2008. dobio je Nobelovu nagradu za mir Nagrada „za njegove važne napore, na nekoliko kontinenata i više od tri decenije, u rešavanju međunarodnih sukoba”. U Nobelovom saopštenju se navodi da je Ahtisari odigrao istaknutu ulogu u rešavanju ozbiljnih i dugotrajnih sukoba, uključujući sukobe u Namibiji, Indoneziji, na Kosovu i Metohiji i Iraku.

Kao učitelj u osnovnoj školi, koji je postao diplomata, Ahtisari je decenijama radio kao diplomata i mirovni posrednik za finsku vladu i Ujedinjene nacije, a za svoj rad na rešavanju međunarodnih sukoba dobio je Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

 

 

Kako navodi AP, Ahtisari koji je bio i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova i Metohije i, kako navodi američka agencija, pomogao u "postizanju mirovnog sporazuma pri povlačenju srpskih snaga sa Kosova".

Smatra se da je njegov plan iz 2007. godine za status KiM, iako ga nije prihvatio Savet bezbednosti UN i Srbija, postao osnova za proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova 2008.

Kada mu se završio predsednički mandat 2000. godine, Ahtisari je osnovao NVO Inicijativu za upravljanje krizama u Helsinkiju (CMI), čiji je cilj sprečavanje i rešavanje nasilnih sukoba putem neformalnog dijaloga i posredovanja.

Odstupio je sa mesta predsednika CMI krajem 2017. godine i od tada je u penziji, preneo je Tanjug svojevremeno.

Ahtisari će biti ispraćen uz državne počasti, a datum sahrane biće naknadno objavljen.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".