Iz Subotice se javlja i reporterka Kurira Aleksandra Orlić koja je prenela gledaocima Kurir televizije šta pokazuju operativna saznanja MUP-a i da li je tačno da je uhapšen i jedan albanski državljanin.

Istakla je da su informacije dostupne dostupne na zvaničnoj stranici MUP-a. Tamo se redovno objavljuju informacije o njihovim akcijama i važno je da javnost poseti te stranice radi relevantnih informacija o dešavanjima.

Jedna od tih informacija je obraćanje ministra Gašića koji je naveo da organizovane kriminalne grupe na severu Srbije, ali i širom zemlje, imaju podršku albanske mafije sa Kosova i Metohije, posebno kada su u pitanju regularni migranti.

- Tokom proteklih nekoliko nedelja, posebno od 27. ili 28. oktobra, sprovedena je intenzivna akcija MUP-a u Subotici. Tokom te akcije, kažu da je uhapšeno više krijumčara i da je više hiljada migranata premešteno sa teritorija Subotice, ali i Sombora, Kikinde, Alija i Pirota.

Otkriveno je i značajno oružje koje, kako je ministar Gašić istakao, potiče sa Kosova i Metohije, a u vezi s tim je spomenuta umešanost albanske mafije. Takođe je važno napomenuti da su i inspekcijske službe pregledale stotine objekata u Subotici koji pružaju smeštaj strancima, bez obzira da li su fizička ili pravna lica. Građani su potvrdili nelegalne aktivnosti tih objekata - rekla je Orlić.

U ovim akcijama pronađen je veliki broj ilegalno smeštenih migranata, kao i velika količina lažnih pasoša. Takođe je važno istaći prisustvo policije na prilazima gradu, gde se kontroliše ulazak i izlazak vozila.

- Sve ovo je učinjeno u cilju smanjenja napetosti na severu Srbije, što je očigledno tokom proteklih tri nedelja, s obzirom na povećane akcije i prisustvo MUP-a. Nije bilo zabeleženih incidenata, ni zvaničnih ni nezvaničnih, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu kada su se događali oružani sukobi među migrantima. Ovo je izuzetno pohvalno i svi izražavaju zahvalnost pripadnicima MUP-a zbog smanjenja napetosti. Građani takođe navode da se osećaju sigurnije. Plan MUP-a je nastavak ovih akcija u budućnosti, dok se situacija potpuno ne stabilizuje - istakla je Orlić i dodala:

Na području šuma, prema zvaničnim informacijama MUP-a, pronađene su zemunice u subotičkim šumama. Teren se detaljno pretražuje, kako danju tako i noću, što se može videti i ovde ispred policijske uprave u Subotici.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO: