Na današnji dan rođen je Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze kojeg su proslavila deo poput "Ivkove slave", "Pop Ćira i pop Spira", kao i "Zona Zamfirova".

Upravo po njegovom delu snimljen je i legendarni film "Zona Zamfirova", koji je jedan od najgledanijih i najboljih domaćih ostvarenja, ali neki detalji o njemu su tek sada su otkriveni. Glavni glumac Vojin Ćetković koji je tumačio lik kujundžije Maneta, morao je dobro da se pomuči da bi dobio ovu ulogu.

Foto: Arhiv Novosti

 

 

Reditelj filma stalno ga je stavljao u neka iskušenja, pa Vojin nije znao da će morati da pokaže i svoje veštine folklora. Najveći problem je bio što glumac nije znao da odigra kolo za zadate scene.

- Šotra je u scenariju napisao za Maneta: 'Vidi ovog, ovaj je pravi majstor kako igra'. Ja mu kažem: 'Dobro, Šotra, kako ću ja ovo da odglumim?', a on mi odgovara: 'Idi na folklor'. I tako sam svake večeri išao na časove, i to kod nekog badže koji mi je dodelio da vežbam komplikovano, starinsko kolo, ispričao je glumac.

Foto: Arhiv Novosti

 

 

- Onda dođem posle 10 dana na snimanje i Šotra me pita: 'Jesi li uvežbao kolo?', a ja kažem: 'Jesam'. Zatim Nikoli Đuričku i ostalima objasni šta treba da rade, i oni za 15 sekundi odigraju ono što sam ja 10 dana vežbao. Kažem sebi: 'Nema veze, sada ću da pokidam'. I krene snimanje, i ja odigram, ispričao je Vojin u jednoj emisiji, ali nije ni slutio kakav će šok doživeti:

- Odem do Šotre i kažem mu: 'Daj mi da vidim kako sam odradio scenu'. On premota snimak i ja shvatim da je me je snimao do grudi. Kažem mu: 'Jesi li lud? Svakog dana snimam 12 sati, nekada i više, a posle toga idem na folklor. Ne znam gde sam, budim se u pet ujutru, a ti mi ne snimiš noge'. Na to će on: 'Ajde, bogati, videlo bi se da ne znaš, ovako se vidi da znaš, dodao je glumac.

(Kurir)

BONUS VIDEO: