- Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog azorskog anticiklona takođe nakon poslednjeg prodora hladnog artičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga razvio se i jak sibirski anticiklon, što će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog artičkog vazduha a biće i dosta snega - naveo je Ivan Ristić u svojoj prognozi vremena.

Danas posle oblačnog i maglovitog jutra, smena oblačnih i sunčanih intervala, vetar slab promenljivog pravca. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 3 do 6 stepeni Celzijusovih.

U nedelju tokom dana jače naoblačenje sa kišom na planinama snegom temperatura bez bitnije promene.

Početkom sledeće nedelje kraće otopljenje maksimalna temperatura u postepenom porastu i kretaće se od 10 do 15 stepeni, ali se očekuje povremeno i kiša. Više kiše biće u sredu i četvrtak, 13. i 14. decembra.

 

 

Zatim od petka, 15. decembra ponovo dolazi hladan vazduh i donosi pad temperature ali i postepeni prestanak padavina jer jača greben azorskog anticiklona tako da će se vreme stabilizovati. Jutra će biti hladna sa slabim mrazem od -5 do 0, a najviša dnevna temperatura biće od do 6 stepeni.

Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu Godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu.

Oglasio se i RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se sutra ujutru na severu i zapadu Srbije očekuje kiša koja se lokalno može i lediti pri tlu.

Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, sutra će biti na snazi u Bačkoj, Sremu i u zapadnoj Srbiji.

BONUS VIDEO: