Gaza ponovo u mraku

Novi prekid komunikacija u Gazi usled izraelskih napada, saopštio je glavni operater "Paltel".

Izrael se nagodio sa Katarom o isporuci lekova taocima u Gazi

Izrael je sklopio sporazum sa Katarom koji će omogućiti isporuku lekova taocima koje Hamas drži u Gazi, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

U saopštenju se navodi da će lekovi biti dati taocima "u narednih nekoliko dana".

Za 24 sata ubijen 151 Palestinac

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je ubijen 151 Palestinac, a njih 248 povređeno u protekla 24 sata u Pojasu Gaze.

Ukupan broj stradalih Palestinaca od početka sukoba, 7. oktobra u izraelskim napadima porastao na 23.708, dok je njih 60.005 ranjeno, navodi Ministarstvo.

Nemačka oštro odbacuje optužbe da Izrael čini genocid

Nemačka vlada oštro odbacuje optužbe pred Haškim sudom da Izrael čini "genocid" u Gazi i upozorava na "političku instrumentalizaciju" optužbe.

Portparol vlade Nemačke Štefen Hebestrajt navodi u saopštenju da se Izrael "branio" nakon "nehumanih" napada Hamasa 7. oktobra.

- U svetlu istorije Nemačke i zločina protiv čovečnosti, nemačka vlada je posebno posvećena Konvenciji [UN] o genocidu", potpisanoj 1948. godine nakon Holokausta - kaže Hebestrajt.

Prema njegovim rečima, Konvencija o genocidu je ključni instrument prema međunarodnom pravu za sprečavanje novog holokausta.

- Čvrsto stojimo protiv političke instrumentalizacije Konvencije - naveo je Hebestrajt.

Ističe da nemačka vlada "odlučno i izričito odbacuje optužbe za genocid" protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Nemačka vlada, u međuvremenu, saopštila da će pred sudom u Hagu izneti svoje mišljenje o "neosnovanim" optužbama na račun Izraela, kao treća strana u sudskom postupku.

UN: Izrael nam "sistematski uskraćuje" pristup severu

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da joj izraelske vlasti "sistematski uskraćuju pristup" severnoj Gazi zbog isporuke pomoći, što je značajno ometalo humanitarnu operaciju

- Operacije na severu postaju sve komplikovanije. Izrael nas sistematski odbija da pristupimo severu, naročito kad su u pitanju bolnice - navela je kancelarija UN. 

Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava prethodno je saopštila da je Izrael više puta prekršio međunarodno humanitarno pravo od kada je pokrenuo ofanzivu u Pojasu Gaze.

BONUS VIDEO: