Ako je suditi prema informacijama do kojih su uspeli da dođu domaći mediji, da su njih dvojica zvanični ugovor o vezi sklopljen 2017. raskinuli pre dve godine, favoritizma – nema.

Kako bilo, Atal i Sežurne, koji su, kažu, ostali u dobrim odnosima, zajedno će raditi na najvažnijim pitanjima za budućnost Francuske. To nije prvi put da se nešto slično dešava na ovdašnjoj političkoj sceni. Dok je predsednik bio Fransoa Oland, ministar ekologije od 2014. do 2017. bila je njegova bivša supruga Segolen Roajal s kojom ima četvoro dece.

Foto: Tanjug/AP

 

Stefan Sežurne na novu funkciju stupa s mandata evropskog poslanika koji je započeo 2019. On je od 2021. bio predsednik poslaničke grupe "Obnovimo Evropu" u kojoj u EP zasedaju članovi Makronove stranke "Preporod" čiji je generalni sekretar na domaćoj sceni postao godinu dana kasnije.

Rođen je u Versaju, u martu će napuniti 39 godina, a do 2016. je, kao i Atal, bio član socijalističke partije, pre nego što je prišao Makronovim centristima.

Foto: Tanjug/AP

 

Drugo ime koje dosta odzvanja u medijskoj sferi je nova ministarka kulture Rašida Dati (58), dugogodišnja predsednica pariskog 7. arondismana, nekadašnja evropska poslanica (2009-2019) i bivša ministarka pravde (2007–2009) u vreme Nikole Sarkozija.

Protiv nje je još 2021. prenuta istraga zbog sumnje u korupciju i trgovinu uticajem, pod optužbom da je primila 900.000 evra od 2009. do 2011. da bi lobirala za "Reno" u Evropskom parlamentu. Neuspešno se 2020. kandidovala za gradonačelnicu Pariza, od čega nije odustala, a rukovođenje Gradom svetlosti joj čini se ostaje glavna ambicija. Ranije je oštro kritikovala Makronovu stranku. Predsednik Republikanaca Erik Sjoti je zažalio što je prihvatila ministarsku funkciju i saopštio da je isključena iz stranke.

Foto: Tanjug/AP

 

Karakteristika nove francuske vlade je skretanje udesno. U ključnim ministarstvima, od 14 ministara osmoro su desničari. To se objašnjava činjenicom da se približavaju evropski izbori, pa vlast pokušava da na ovaj način ublaži pretnju koja stiže od stranke Marin Le Pen. S druge strane, među do sada imenovanim mnistrima, postoji perfektni paritet sa po 7 muškaraca i žena.

- Od vas očekujem rezultate, još rezultata i samo rezultate – poručio je juče predsednik Makron na prvom susretu s ministrima, tražeći od njih solidarnost, efikasnost i brzinu, kao i da olkašaju život građanima.

Foto: Tanjug/AP

 

Stara garda

Desetoro ministara ostaju na istoj funkciji. Brino Le Mer u domenu ekonomije i finansija, Žerald Darmanen na unutrašnjim poslovima, Erik Dipon Moreti kao ministar pravde, Sebastijan Lekorni armije, Mark Feno poljoprivrede, Kristof Beši ekološke tranzicije, Silvi Retajo visokog obrazovanja, Oror Berže za ravnopravost i borbu protiv diskriminacije, Priska Teveno će uz zaduženje za preporod demokratije biti i portparol vlade, dok je Ameli Udera Kastera, u olimpijskoj godini, dobila možda i najveće zaduženje, uz portfelj sporta, još i obrazovanje i omladinu.

Među novima, Mari Lebek će biti zadužena za odnose sa skupštinom, dok će Katrin Votren biti ministarka rada i zdravlja.

BONUS VIDEO: