IDF likvidirao 9.000 hamasovaca od 24.000 Palestinaca

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je od skoro 24.000 ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze, njih 9.000 pripadalo redovima militantne grupe Hamas.

Galant traži od Palestinaca da spreče Hamas

Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas da militantna grupa Hamas pokušava da podrije situaciju na Zapadnoj obali i poručio da Izrael mora da preduzme korake da to spreči jačanjem palestinskih vlasti.

-Hamas pokušava da se poveže između Gaze i Judeje i Samarije i da uzbuni to područje, ističe Galant u saopštenju koje je dostavila njegova kancelarija, koristeći biblijski naziv za Zapadnu obalu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema njegovim rečima, izraelska vlada mora to da spreči na svaki način i da se pozabavi pitanjem radnika i novca.

Govoreći o predlogu da se palestinskim radnicima sa Zapadne obale dozvoli povratak u Izrael da rade, uključujući zamrznuta poreska sredstva koja Izrael prikuplja za palestinske vlasti, Galant je rekao da se nada da će vlada prihvatiti stav Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta o svemu što je vezano za radnike i novac.

-Reći ću ovo na najjasniji mogući način: jake palestinske vlasti su u najboljem bezbednosnom interesu Izraela, zaključio je izraelski ministar.

Žestoke borbe u centralnom delu Gaze

Izraelski tenkovi i avioni pogodili su ciljeve u južnom i centralnom delu Gaze, a u nekim oblastima je došlo do žestokih oružanih borbi.

Komunikacione i internet usluge ne fukcionišu već treći dan, što otežava rad Hitne pomoći koja pokušava da pomogne ljudima u područjima pogođenim borbama.

Borbe su bile koncentrisane u južnom gradu Kan Junis, gde je Hamas saopštio da su njegovi borci pogodili izraelski tenk, kao i u El Bureiju i El Magaziju u centralnoj Gazi, gde je izraelska vojska navela da je ubijeno nekoliko pripadnika Hamasa.

Vojska je, takođe, saopštila da su njene snage uništile nekoliko bacača, koje Hamas koristi za ispaljivanje projektila na Izrael.

BONUS VIDEO: