Jovanka Budisavljević, kasnije poznatija kao Jovanka Broz, Srpkinja iz sela Pećane, rođena je na prostoru današnje Hrvatske 7. decembra 1924. godine. Partizanima se pridružila sa 17 godina i otišla da se bori protiv nacističkog okupatora. Tokom rata je dva puta ranjavana, a preležala je i tifus. U ratu je izgubila oca i dva brata, a mlađe sestre su završile u sirotištu, zbog čega je bila posebno borbena i posvećena da ih pronađe, čemu svedoči i njena jaka vezanost za njih do kraja života.

1945. je prešla u Beograd u Komandu Gardijske brigade, gde je general-major Milan Žeželj odredio za rad u Belom dvoru, tada je i postala sekretarica Josipa Broza Tita i tim poslom se bavila do 1952. godine, da bi se 15. aprila iste godine tajno udala za njega. Prvi put se u ulozi prve dame pojavila godinu dana kasnije, tokom posete britanskog ministra spoljnih poslova Entonija Idna.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

O odnosu Tita i Jovanke mnogi su pričali, te su nju više puta nazivali špijunom, ali ona je do poslednjeg dana svog života govorila da je volela samo njega. Poslednje tri godine Titovog života nisu ih viđali zajedno, a nakon njegove smrti prva dama Jugoslavije stavljena je u kućni pritvor, a tajna služba joj je konfiskovala imovinu i prisilila da se preseli iz Užičke u Bulevar mira 75.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Jovanka je tokom braka sa Titom važila za modnu ikonu tadašnje Jugoslavije, i svima je bila prepoznatljiva u damskim kreacijama, a njena punđa tražena je u mnogim frizerskim salonima i dan danas. Nakon Titove smrti, nije je bilo u javnosti, a bila je čak i bez ličnih dokumenata sve do 2009. kada su joj Ivica Dačić i Rasim LJajić uručili ličnu kartu i pasoš. Krajem avgusta 2013. je primljena u beogradski Urgentni centar. Preminula je 20. oktobra iste godine u 89. godini.Po sopstvenoj želji, sahranjena je 26. oktobra pored Tita, u Kući cveća, i na taj način svima stavila do znanja koliko je volela Tita.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Poznato je da Tito i Jovanka nisu imali decu i da je prva dama Jugoslavija bila vezana za naslednike svojih sestara koje je gledala kao svoju decu koju nažalost nikada nije imala, ali malo ko zna da unuka njene sestre danas krasi male ekrane.

Naime, na Televiziji Pink godinama unazad gledate voditeljku kojoj je modna ikona jugoslovenskog socijalizma baba-tetka, a to niste mogli ni da predpostavite.

Foto: V. Danilov

 

 

U pitanju je Gordana Goca Uzelac, poznata voditeljka i novinarka koja godinama izveštava informativne vesti sa svih krajeva sveta, a njen doprinost novinarstvu nagrađen je srebrnom medaljom za izuzetne zasluge koju joj je uručio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pre tri godine.

Goca potiče iz divne porodice koja je do poslednjeg dana Jovankinog života bila uz nju, te su je stalno posećivali. Voditeljka i njena sestra Marija su obožavale vreme da provode sa svojom baba-tetkom koja im je stalno pričala o periodu kada je bila prva dama Jugoslavije.

(Pink)

BONUS VIDEO: