Severnu zelenu anakondu, dugu nepunih osam metara i tešku skoro 200 kilograma, otkrio je profesor i TV voditelj Frik Vonk. Uprkos tome što je anakonda imala glavu veličine ljudske profesor Vonk (40) se nije plašio da se približi monstrumu.

Neverovatni snimak prikazuje holandskog biologa kako pliva pored ogromne anakonde koja je debela kao automobilska guma.

Do sada je samo jedna vrsta zelene anakonde - takođe nazvana džinovska anakonda - bila prepoznata u Amazonu. Severna zelena anakonda sada je potvrđena kao posebna vrsta u novoj studiji objavljenoj u Diversitiju.

- Zajedno sa još 14 naučnika iz devet zemalja otkrili smo da je najveća vrsta zmije na svetu zelena anakonda. To su zapravo dve različite vrste. Zelene anakonde pronađene na severu njihovog područja u Južnoj Americi, uključujući Venecuelu, Surinam i Francusku Gvajanu, izgleda da pripadaju potpuno drugoj vrsti. Iako na prvi pogled izgledaju gotovo identično, genetska razlika između njih je pet i po odsto i to je ogromno. LJudi i šimpanze se recimo genetski razlikuju jedni od drugih samo za oko dva odsto - navodi Vonk.

Nova vrsta je dobila latinski naziv Eunectes akaiima iliti severna zelena anakonda. Istraživači kažu da je već ugrožena.

- Region Amazonije je pod velikim pritiskom klimatskih promena i kontinuiranog krčenja šuma. Više od petine Amazona je već nestalo što je površina 30 puta veća od Holandije. Opstanak ovih legendarnih džinovskih zmija neraskidivo je povezan sa zaštitom njihovog prirodnog staništa - navodi Vonk.

Profesor Hesus Rivas, vodeći autor studije, objasnio je da je shvatio da postoji više od jedne vrste zelene anakonde pre više od 15 godina. Tada je sa suprugom Sarom, koja je nakođe naučnik, počeo da analizira uzorke kako bi dokazali genetske razlike.

- Sara i ja smo počeli da istražujemo 2007. godine kad smo prvi put primetili da postoji velika genetska razlika između uzoraka iz Venecuele i nekih uzoraka iz Perua. Onda smo započeli proces prikupljanja uzoraka i saradnika širom Južne Amerike i šire kako bismo dovršili mozaik uzoraka koji nam je omogućio da sastavimo studiju. Radio sam u mnogim zemljama sa brojnim kolegama na prikupljanju uzoraka. Sara je uradila većinu teških zadataka poput sekvencioniranja gena i filogenetske analize - navodi Rivas.

Navodi da proučava anakonde 32 godine i da se sada postavlja pitanje koliko drugih vrsta postoji za koje ne znamo.

- Ako je tako legendarna životinja bila neprimećena toliko godina šta je sa manje upadljivim i manje proučavanim životinjama i biljkama - pita se Rivas.

(Kurir/Dejli mejl)

BONUS VIDEO: