Čuveni srpski fotograf Tomislav Peternek preminuo je danas u 91. godini u Beogradu.

Foto: ATA images

 

 

Retko ko je znao da je njegova ćerka poznata novinarka Tanja Peternek, jer se gotovo nikada nisu zajedno pojavljivali u javnosti, a ona je veoma retko govorila o svom ocu.

Peternekova unuka je popularna mlada glumica Tamara Aleksić.

Foto: Anđela Stevanović

 

 

Tomislav je rođen 1933. u Vinkovcima gde je završio Realnu gimnaziju. Fotografijom se bavio od 1954. godine.

Novinskom fotografijom počinje da se bavi u „Svetlosti“ (Kragujevac). Ubrzo dolazi u Beograd, i nastavlja u „Borbi“, „Sport i svetu“, „Mladosti“, „Jugoslovenskoj reviji“, „Ekonomskoj politici“. NJegove fotografije objavljivali su na naslovnim stranama listova „Tajms“, „Pari mač“, „Profil“ i drugi.

Foto: ATA images

 

 

Pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo pokreće obrazovni smer za foto-reportere 1985. Kao mentor odseka edukuje preko tri stotine mladih ljudi, od kojih su danas većina njih značajna imena u oblasti novinske fotografije. Od 1980. godine bavi se podvodnom fotografijom: snima u Jadranskom moru, Karipskom moru, Indijskom okeanu, Crvenom moru.

Kao penzioner, od 1993. godine deluje kao slobodni umetnik. Radi fotografije za razne listove širom sveta. Akreditovan dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije od velikih foto agencija; Reuters, Eastlight, Contrast, UNICEF, a poslednjih osam godina za Corbis-Sygm-u iz Pariza. 

BONUS VIDEO: