Чувени српски фотограф Томислав Петернек преминуо је данас у 91. години у Београду.

Фото: АТА имагес

 

 

Ретко ко је знао да је његова ћерка позната новинарка Тања Петернек, јер се готово никада нису заједно појављивали у јавности, а она је веома ретко говорила о свом оцу.

Петернекова унука је популарна млада глумица Тамара Алексић.

Фото: Анђела Стевановић

 

 

Томислав је рођен 1933. у Винковцима где је завршио Реалну гимназију. Фотографијом се бавио од 1954. године.

Новинском фотографијом почиње да се бави у „Светлости“ (Крагујевац). Убрзо долази у Београд, и наставља у „Борби“, „Спорт и свету“, „Младости“, „Југословенској ревији“, „Економској политици“. Његове фотографије објављивали су на насловним странама листова „Тајмс“, „Пари мач“, „Профил“ и други.

Фото: АТА имагес

 

 

При Југословенском институту за новинарство покреће образовни смер за фото-репортере 1985. Као ментор одсека едукује преко три стотине младих људи, од којих су данас већина њих значајна имена у области новинске фотографије. Од 1980. године бави се подводном фотографијом: снима у Јадранском мору, Карипском мору, Индијском океану, Црвеном мору.

Као пензионер, од 1993. године делује као слободни уметник. Ради фотографије за разне листове широм света. Акредитован дописник при Министарству информисања Југославије од великих фото агенција; Реутерс, Еастлигхт, Цонтраст, УНИЦЕФ, а последњих осам година за Цорбис-Сyгм-у из Париза. 

БОНУС ВИДЕО: