Mudrost koju je imao Ivo Andrić čuva se u njegovim knjigama, ali i intervjuima sa čuvenim piscem. Isečci razgovara sa Nobelovcem daju nam uvid u njegova razmišljanja, a 48 godina nakon smrti književnika njegove reči jako utiču na javnost.

Među intervjuia sa slavnim autorom nalazi se i onaj iz 1967. godine. Ivo Andrić odgovorio je tada na sledeće pitanje: "Da li je život igra, varka ili tajna koju još ne možemo otkriti?".

Nobelovac je odgovorio:

- U, to je veliko pitanje. Ja verujem da je i igra i varka i tajna, ali pre svega, ja mislim da je život bitka koju svaki čovek i svi zajedno vode na zemlji dok su živi, znate.

Naglasio je da je to stav i filozofa pa je poručio: "....život čoveka je bitka na zemlji".

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

 

Ivo Andrić biografija

Ivo Andrić rođen je devetog oktobra 1892. u Travniku, bio je istaknuti književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Umro je13. marta 1975. godine. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. Nakon što mu je uručeno priznanja u Stokholmu između ostalog je rekao: "Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničem ako na jedan ili na drugi način ne služe čoveku i čovečnosti".

Andrić o kojem mnogi ne znaju ove detalje, u književnost je ušao kao autor pesamau prozi „U sumrak” i „Blaga i dobra mesečina”, koje su objavljene „Bosanskoj vili” 1911. godine. NJegovo stavaralaštvo deli se u nekoliko faza, a on je o umetnosti ovako govorio: "Samo neuki, nerazumni ljudi mogu da smatraju i da je prošlost mrtva i neprolaznim zidom zauvek odvojena od sadašnjice. Istina je, naprotiv, da je sve ono što je čovek mislio i osećao i radio neraskidivo utkao u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo. Unositi svetlost naučne istine u događaje prošlosti, znači služiti sadašnjosti. Svrha umetnosti je u povezivanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, u povezivanju „suprotnih obala života, u prostoru, u vremenu, u duhu".

(ŽenaBlic)

BONUS VIDEO: