DŽon je rođen 26. avgusta 1912. godine te ga je Ginisova knjiga rekorda proglasila najstarijim muškarcem na svetu početkom ovog meseca, nakon što je nosilac titule, Venecuelanac Huan Visente Perez Mora, preminuo u starosti od 114 godina i 311 dana.

Tinisvud je, takođe, najstariji preživeli veteran Drugog svetskog rata na svetu. Služio je kao administrator u britanskoj vojsci, što je uključivalo vođenje računa i logistiku, organizovanje snabdevanja hranom i lociranje izgubljenih vojnika.

Zatim je radio kao administrator u računovodstvu za britansku poštansku službu Rojal Mejl, kao i za Šel i BP pre nego što je otišao u penziju 1972. godine.

Tiniswvud je 44 godine bio u braku sa suprugom Blodven, koja je umrla 1986. Par je dobio četvero unučadi i troje praunučadi.

Svi koji poznaju DŽona, opisuju ga kao "velikog brbljivca". Pokretan je i nezavisan, sam upravlja svojim finansijama i ustaje iz kreveta bez pomoći.

- To mi uopšte ništa ne znači. Prihvatam to tako kako jeste - prokomentarisao je kratko svoju novu titulu najstarijeg muškarca na svetu.

Činiti sve umereno najvažniji je DŽonov savet za ljude koji žele da žive dugo kao on.

 

@guinnessworldrecords Say hi to the new oldest man in the world - John Tinniswood at the age of 111 years and 223 days old 🥰 #guinnessworldrecords #officiallyamazing #oldestman ♬ original sound - Guinness World Records

 

- Ako previše pijete, ili previše jedete, ili previše hodate, ako radite previše bilo čega, na kraju ćete patiti. Nikada ne preopterećujte svoj organizam kako biste zdravo živeli - rekao je za Bi Bi Si NJuz.

Saveti za dug život

DŽon nije ni na kakvoj posebnoj dijeti.

- Jedem ono što mi daju, kao i svi ostali - rekao je. On se svakog petka za večeru počasti britanskim klasikom, prženom ribom i krompirićima. DŽon ne puši i retko pije alkohol te tako radi dve stvari za koje se zna da su odlične za dugovečnost.

Godine 2022. rekao je za Bi Bi Si NJuz da je, takođe, važno "proširiti svoju viziju".

- Nemojte se stalno baviti jednom stvari ili ćete biti ograničeni - kazao je. - Ali bez obzira na to šta radite, uvek radite najbolje što možete, bilo da nešto činite ili nekoga podučavate. Dajte sve od sebe. Inače se ne isplati zamarati - rekao je DŽon za Ginosovu knjigu rekorda.

To se podudara sa rezultatima istraživanja koja povezuju pozitivan način razmišljanja i osećaj svrhe sa dugovečnošću. No, Tinisvud misli da je dospeo u duboku starost "čistom srećom".

- Ili živite dugo, ili živite kratko, i tu ne možete puno učiniti - istakao je.

BONUS VIDEO: