Bio je drugi predsednik Vlade Republike Hrvatske, prvi predsednik Županijskog veća Hrvatskog sabora, partizanski borac u Drugom svetskom ratu, hrvatski obaveštajac i bivši visokorangirani član UDBA-e.

Josip Manolić rođen je 22. marta 1920. godine u Kalinovcu kod Đurđevca, a detinjstvo je proveo u Podravini. NJegov otac je umro od posledica Prvog svetskog rata kada je imao šest godina. Majka se preudala, pa su Josip, njegov brat i dve sestre odrastali sa očuhom.

Josip Manolić je bio omladinski i sindikalni funkcioner od 1938, član KPJ od 1939. Učestvovao je u antifašističkom ratu od 1941.

Posle Drugog svetskog rata bio je u unutrašnjim poslovima. Razrešen je 1946. sa mesta načelnika Ozne u Bjelovaru, 1948--1960. bio je načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, u službi izvršenja krivičnih sankcija, zatim od 1960. do 1965. godine načelnik Sekretarijata unutrašnjih poslova Grada Zagreba. Godine 1965. i 1969. biran je za poslanika u Saboru SR Hrvatske.

Posle 21. sednice Predsedništva SK Jugoslavije u Karađorđevu 1971. godine smenjen je sa funkcije i isključen iz političkog života.

Bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1989. i prvi predsednik njenog Izvršnog odbora, zatim 1990-93. potpredsednik HDZ-a.

Na izborima 1990. i 1992. godine biran je za poslanika u Saboru Republike Hrvatske. Bio je potpredsednik Predsedništva Republike Hrvatske (1990), predsednik Vlade Republike Hrvatske (1990-91), predsednik Kriznog štaba Republike Hrvatske i šef Ureda za zaštitu ustavni poredak (1991-93).

Međutim, 1994. se razišao sa HDZ-om i osnovao stranku Hrvatskih nezavisnih demokrata, čiji je bio potpredsednik i predsednik. Godine 2015. objavio je autobiografsku knjigu "Politika i domovina: moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku".

Jedan od događaja koji su obeležili njegov život bio je zadatak da otprati kardinala Alojzija Stepinca u zatvor u Lepoglavi.

To je bio događaj koji ga je obeležio u hrvatskoj javnosti, kasnije je izjavio Manolić.  U tadašnjoj Udbi bio je zadužen za zatvore u kojima su bili politički zatvorenici i tu je dužnost obavljao do 1963. godine, piše Večernji list.

Inače, hrvatski mediji su prošle godine javljali da Manolić udaje svoju 70-godišnju ćerku za biznismena iz Orašja u BiH, koji je godinama živio i radio u Madridu.

- Istina je, udajem se. Sve smo držali u strogoj tajnosti. Ne želim da pričam previše o tome. Biće to skromna ceremonija kojoj će prisustvovati veoma uzak krug prijatelja i članova porodice - potvrdila je Zrnka (70), ćerka prvog hrvatskog špijuna Josipa Manolića, preneo je Večernji.

BONUS VIDEO: