Droga je, navodi se, pristigla iz Južne Amerike.

- Mašta švercera drogom nema granica, a to je ono što je viđeno u zapleni kokaina registrovanoj u poslednjih nekoliko sati u luci Đoja Tauro - najvažnijem prihvatnom mestu za legalnu i nedozvoljenu robu u Italiji i kojom dominiraju "Ndrangeta", između ostalih međunarodnih mafijaškim organizacijama za trgovinu drogom - navodi izvor italijanskih medija.

Na video-snimku koji prati ovu vest prikazan je sistem koji do sada nije viđen. Ako je do sada bilo normalno da se paketi kokaina stavljaju ispod kutija platana ili banana koje se šalju iz Latinske Amerike u Evropu, često sa zelenom izolacionom trakom za kamuflažu, u ovom slučaju zaliha od 2.700 kilograma kokaina unutar lažnih banana, sistem potpuno otporan na tradicionalne skenere i njihove operatere, koji traže klasični oblik kokaina kada prate kontejnere tom tehnologijom.

Akciju je izvela italijanska finansijska garda, zadužena za pitanja bezbednosti u pomenutoj luci, čiji su agenti čekićima i drugim alatima razbili lažne banane, verovatno od keramičkog materijala, u kojima su se krili paketi kokaina. Procenjena vrednost zaplenjenog na italijanskom ilegalnom tržištu iznosi 800 miliona evra.

(Blic)

BONUS VIDEO: