Zamenik slovačkog premijera je rekao da nije verovatan premeštaj u Bratislavu premijera Fica iz male gradske bolnice nedaleko od mesta gde je iz neposredne blizine u sredu ranjen vatrenim oružjem.

Potpredsednik vlade Robert Kalinak novinarima je ispred bolnice u kojoj se Fico leči rekao da nije bilo potrebe za formalnim preuzimanjem Ficovih službenih dužnosti te da je sa premijerom ostvarena određena komunikacija.

Fico je u petak podvrgnut dvosatnom operativnom zahvatu koji povećava nade u njegov oporavak.

Foto: Tanjug/AP

 

Napad na slovačkog premijera šokirao je i potresao celu Evropu te je izazvao zabrinutost zbog polarizirane političke situacije u zemlji u kojoj živi 5,4 miliona stanovnika.

Za pokušaj ubistva slovačka policija optužila je muškarca kojeg su tužioci identifikovali kao Juraja Cintulu. Lokalni mediji izvestili su da je reč o 71-godišnjem bivšem čuvaru koji je radio u trgovačkom centru i autoru triju zbirki poezije.

Osumnjičeni za napad na slovačkog premijera priznao je u subotu krivicu pred sudom.

Foto: Tanjug/AP

 

Kako prenose slovački mediji, Cintula je tokom dana doveden u Specijalizovani kazneni sud u gradu Pežinoku, uz posebne mere bezbednosti, a u prostorije suda nisu mogli da uđu ni novinari ni javnost.

Cinutla je u sredu, posle sednice vlade, više puta pucao u premijera i teško ga ranio.

Prema rečima glasnogovornice suda, tužilac traži pritvor za optuženog zbog mogućeg bega kao i zbog rizika od ponavljanja kaznenog dela.

Cintula, koji je uhapšen odmah posle napada, suočava se sa optužbom za pokušaj ubistva iz osvete prvog stepena, a preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Po rečima slovačkih zvaničnika napad je bio politički motivisan. Cintula je navodno učestvovao u nekoliko antivladinih protesta, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija.

BONUS VIDEO: