Više metaka ispaljeno je juče u slovačkog premijera posle sednice vlade u Handlovi. On se nalazi u životnoj opasnosti u bolnici u Handlovi, gradu severoistočno od Bratislave. Mediji pišu da je Fico posle sednice vlade prišao građanima i da ga je pozvao jedan muškarac rečima "Robo, dođi ovamo" i da je na njega potom zapucao. Nakon što su ga telohranitelji brzo odveli sa mesta događaja, Fica su prevezli u bolnicu. Policija je odmah savladala napadača.

- Potvrđujemo pokušaj atentat na premijera - rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova za Rojters, a napad su oštro osudili zvaničnici iz brojnih zemalja Evrope i sveta.

Poslednjih godina zabeleženo je nekoliko atentata, a slično nemilo iskustvo ima i Srbija, koja je ostala bez premijera Zorana Đinđića, 2003. godine. Bivši japanski premijer ubijen je pre dve godine, a meta atentatora bio je i bivši premijer Pakistana. U nastavku možete pročitati spisak nekih od atentata zabeleženih u novijoj istoriji.

03. novembar 2022. godine - Bivši pakistanski premijer Imran Kan upucan je tokom govora koji je držao na skupu u Vazirabadu. Kan je upucan u nogu i preživeo je atentat. Ubijen je jedan od pristalica Kanove stranke, a ranjeno je još osam osoba. Napadač je uhapšen.

08. juna 2022. godine - Ubijen je bivši premijer Japana Šinzo Abe. Ubijen je tokom govora na predizbornom skupu u gradu Nara, a ubio ga je Tetsya Jamagami improvizovanim pištoljem. Jamagami je upucao Abea jer je smatrao da je bio povezan sa Crkvom ujedinjena, kultom kojem je njegova majka darovala porodični novac. Rekao je kako su njegova braća i sestre zbog toga bili toliko siromašni da nisu imali dovoljno hrane.

12. marta 2003. godine - Izvršen je atentat na tadašnjeg srpskog premijera, dr Zorana Đinđića. Ustreljen je iz snajpera, sa udaljenosti od 200 metara, iz zgrade koja se nalazi u ulici Admirala Geprata. Posle ubistva uvedeno je vanredno stanje u zemlji.

Foto: Z. Jovanović, ATA images

 

14. jula 2002. godine - Francuski predsjednik Žak Širak preživeo je pokušaj atentata za vreme vojne parade na Dan pada Bastilje, nakon što je napadač prema njemu ispalio hitac i promašio.

6. maj 2002. godine - Poznati holandski političar koji je bio kritičan prema imigraciji i islamu, Pim Fortyn ubijen je devet dana pre opštih izbora. Upucao ga je i ubio aktivista za prava životinja.

28. februar 1986. godine - U centru Stokholma ubijen je švedski premijer Ulof Palme. On se te večeri sa suprugom vraćao iz bioskopa, ubica mu je, iz neposredne blizine, pucao u leđa. Time je, na tragičan način, prekinut drugi premijerski mandat čoveka kojeg su smatrali kreatorom moderne Švedske.

Foto: Profimedia

 

13. oktobar 1990. godine - Nemački političar Volfgang Šojble ostao je delimično paralizovan nakon što je upucan tri puta na predizbornom skupu nekoliko dana nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke. Nakon toga je bio zastupnik u parlamentu i ministar. Umro je prošle godine.

13. maj 1981. godine - Tadašnji papa Ivan Pavle II teško je ranjen u pokušaju atentata. On je upucan u stomak, levu šaku i desnu ruku, a upucao ga je Mehmet Ali Agdža koji je imao tada 23 godine. Papa je dve godine kasnije posetio atentatora te mu oprostio zbog njegovog čina, a Agdža se pokajao.

9. maj 1978. godine - Bivšeg premijera i predsednika italijanskih demohrišćana Alda Moroa oteli su pripadnici krajnje levičarske militantne grupe Crvene brigade u martu 1978. i u zamenu za njegovo puštanje tražili oslobađanje zatvorenika. Oko dva meseca kasnije pronađen je mrtav u prtljažniku automobila.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

22. novembar 1963. godine - U Teksasu je ubijen DŽon Ficdžerald Kenedi, američki predsednik, koji je tu dužnost obavljao od 1961., nakon što je na predsedničkim izborima, 1960., pobedio dotadašnjeg potpredsednika SAD, republikanca Ričarda Niksona.

Ubijen je dok se vozio u kabrioletu prema mestu gde je trebalo da održi jedan u nizu svojih planiranih govora.