Kako saznaje portal "Hospodarske novini", na Fica je pucao Juraj Cintula (71), poznati slovački pisac i opozicionar.

On je pozvao premijera Fica da se rukuju a onda je izvukao pištolj i ispalio u njega čak pet metaka.

Cintula je rođen 1953. godine i jedan je od osnivača DUHA književnog kluba 2005. godine, javlja "AC24.cz". Bio je na čelu tog kluba sve do 2016. godine, izdao je tri zbirke pesama. 

Pored toga, poznato je da je pristalica opozicione partije Progresivna Slovačka.

Radio je i u jednom tržnom centru 2016. godine gde je bio zaposlen samo jedan dan jer je pretučen. Tada ga je u gradu Levice napao mladić koji je bio u alkoholisanom stanju.

 

Podsetimo, Cintula je dao prvu izjavu u policiji.

- Ne slažem se sa politikom vlasti. Mediji su likvidirani - rekao je Cintula u policiji.

 

 

Nešto ranije, slovački mediji su preneli da je atentator prišao iz mase Ficu u gradu Handlova, gde se održavala sednica vlade i da mu je uzviknuo "Robo, dođi ovamo", pre nego što je ispalio dva ili tri hica u njega.

Telohranitelji su ga brzo ubacili u automobil, dok je policija odmah savladala napadača.

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

Prema nezvaničnim informacijama, pogođen je u ruke i telo. Posle sednice vlade, izašao je u narod i u njega je pucao Juraj Cintula koji je odmah savladan i uhapšen.

Kako kažu očevici, Fico je prišao građanima posle sednice vlade u Handlovu koji se nalazi na oko 150 kilometara od Bratislave.

Pošto su telohranitelji odvezli Fica sa lica mesta, on je prebačen u helikopter pa u bolnicu, a napadač je odmah uhapšen.

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da je na premijera ispaljeno pet hitaca.

On je još rekao da je Fico još uvek na operacionom stolu i da se njegovo stanje ocenjuje kao kritično.

Prethodno, mediji su javili da je operacija slovačkog premijera uspešno završena.

Sin napadača otkrio detalje o ocu

Kako se navodi, pojedini mediji su kontaktirali sina osumnjičenog strelca, koji je rekao da je šokiran je situacijom. On je potvrdio da je otac imao pištolj u legalnom posedu.

- Apsolutno nemam pojma šta je otac nameravao, šta je planirao, zašto se to dogodilo - rekao je on. Na pitanje da li njegov otac gaji odnos mržnje prema Ficu, on je odgovorio: „Reći ću vam – nije glasao za njega. To je sve što mogu da kažem o tome”.

Čovek je negirao da je njegov otac ikada otvoreno pomenuo napad ili ubistvo političara. On je takođe negirao da je 71-godišnji muškarac psihijatrijski pacijent.

- Možda je došlo do kratkog spoja, ne znam. On je nasilniji, ali ne da bi završio na psihijatrji ili sičnim stvarima - rekao je sin.

BONUS VIDEO: