Na snimku se jasno vidi kada napadač poteže pištolj i ispaljuje pet hitaca.

Ranjeni premijer Slovačke, kako se može videti na snimku, hvata se za stomak i preko male ogradice pada na zelenu površinu.

Deo obezbeđenja odmah skače i savladava napadača, a deo priskače u pomoć teško ranjenom slovačkom premijeru.

Robert Fico je nakon ranjavanja hitno prebačen u bolnicu.

Kako javljaju tamošnji mediji, lekari se bore za njegov život.

Za atentat na premijera Slovačke uhapšen je Juraj Cintula (71), poznati pisac i opozicionar.

Inače, Fico je u protekle četiri godine zauzeo radikalnije pozicije koje uključuju napade na zapadne saveznike, obećanja da će zaustaviti vojnu podršku Kijevu, kritikovao je sankcije Rusiji i pretio da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za NATO-a za Ukrajinu.

Fico, za koga analitičari navode da mu je inspiracija mađarski premijer Viktor Orban, u svojim govorima je navodio da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi te zbog toga bi i obustavio pomoć Ukrajini.

Foto: Profimedia

 

Podsetimo, prema poslednjim informacijama, premijer Slovačke Robert Fico zadobio je krvarenje u trbušnoj duplji i ostaje u operacionoj sali, prenose mediji.Pokušaj atentata na političara dogodio se u gradu Gandlova, oko 150 kilometara od Bratislave , gde je održana sednica vlade. Šef vlade je izašao pred masu, u tom trenutku se začulo pucnje. Kako prenosi Pravda, ranjen je u grudi i stomak.

Premijerova stranka Smer saopštila je da je nakon pokušaja atentata Fico u životnoj opasnosti i da će „naredni sati biti odlučujući“.

BONUS VIDEO: