Како сазнаје портал "Хосподарске новини", на Фица је пуцао Јурај Цинтула (71), познати словачки писац и опозиционар.

Он је позвао премијера Фица да се рукују а онда је извукао пиштољ и испалио у њега чак пет метака.

Цинтула је рођен 1953. године и један је од оснивача ДУХА књижевног клуба 2005. године, јавља "АЦ24.цз". Био је на челу тог клуба све до 2016. године, издао је три збирке песама. 

Поред тога, познато је да је присталица опозиционе партије Прогресивна Словачка.

Радио је и у једном тржном центру 2016. године где је био запослен само један дан јер је претучен. Тада га је у граду Левице напао младић који је био у алкохолисаном стању.

 

Подсетимо, Цинтула је дао прву изјаву у полицији.

- Не слажем се са политиком власти. Медији су ликвидирани - рекао је Цинтула у полицији.

 

 

Нешто раније, словачки медији су пренели да је атентатор пришао из масе Фицу у граду Хандлова, где се одржавала седница владе и да му је узвикнуо "Робо, дођи овамо", пре него што је испалио два или три хица у њега.

Телохранитељи су га брзо убацили у аутомобил, док је полиција одмах савладала нападача.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Према незваничним информацијама, погођен је у руке и тело. После седнице владе, изашао је у народ и у њега је пуцао Јурај Цинтула који је одмах савладан и ухапшен.

Како кажу очевици, Фицо је пришао грађанима после седнице владе у Хандлову који се налази на око 150 километара од Братиславе.

Пошто су телохранитељи одвезли Фица са лица места, он је пребачен у хеликоптер па у болницу, а нападач је одмах ухапшен.

Министар унутрашњих послова је истакао да је на премијера испаљено пет хитаца.

Он је још рекао да је Фицо још увек на операционом столу и да се његово стање оцењује као критично.

Претходно, медији су јавили да је операција словачког премијера успешно завршена.

Син нападача открио детаље о оцу

Како се наводи, поједини медији су контактирали сина осумњиченог стрелца, који је рекао да је шокиран је ситуацијом. Он је потврдио да је отац имао пиштољ у легалном поседу.

- Апсолутно немам појма шта је отац намеравао, шта је планирао, зашто се то догодило - рекао је он. На питање да ли његов отац гаји однос мржње према Фицу, он је одговорио: „Рећи ћу вам – није гласао за њега. То је све што могу да кажем о томе”.

Човек је негирао да је његов отац икада отворено поменуо напад или убиство политичара. Он је такође негирао да је 71-годишњи мушкарац психијатријски пацијент.

- Можда је дошло до кратког споја, не знам. Он је насилнији, али не да би завршио на психијатрји или сичним стварима - рекао је син.

БОНУС ВИДЕО: