Заменик словачког премијера је рекао да није вероватан премештај у Братиславу премијера Фица из мале градске болнице недалеко од места где је из непосредне близине у среду рањен ватреним оружјем.

Потпредседник владе Роберт Калинак новинарима је испред болнице у којој се Фицо лечи рекао да није било потребе за формалним преузимањем Фицових службених дужности те да је са премијером остварена одређена комуникација.

Фицо је у петак подвргнут двосатном оперативном захвату који повећава наде у његов опоравак.

Фото: Танјуг/АП

 

Напад на словачког премијера шокирао је и потресао целу Европу те је изазвао забринутост због поларизиране политичке ситуације у земљи у којој живи 5,4 милиона становника.

За покушај убиства словачка полиција оптужила је мушкарца којег су тужиоци идентификовали као Јураја Цинтулу. Локални медији известили су да је реч о 71-годишњем бившем чувару који је радио у трговачком центру и аутору трију збирки поезије.

Осумњичени за напад на словачког премијера признао је у суботу кривицу пред судом.

Фото: Танјуг/АП

 

Како преносе словачки медији, Цинтула је током дана доведен у Специјализовани казнени суд у граду Пежиноку, уз посебне мере безбедности, а у просторије суда нису могли да уђу ни новинари ни јавност.

Цинутла је у среду, после седнице владе, више пута пуцао у премијера и тешко га ранио.

Према речима гласноговорнице суда, тужилац тражи притвор за оптуженог због могућег бега као и због ризика од понављања казненог дела.

Цинтула, који је ухапшен одмах после напада, суочава се са оптужбом за покушај убиства из освете првог степена, а прети му казна од 25 година до доживотног затвора.

По речима словачких званичника напад је био политички мотивисан. Цинтула је наводно учествовао у неколико антивладиних протеста, а противио се обустави помоћи Украјини и ликвидацији словачких медија.

БОНУС ВИДЕО: