1. Brinete se rano ujutru

Psiholog upozorava da se anksioznost često može pojavljivati kada počinjemo i završavamo dan. "Briga o tome kako priuštiti sebi sledeći godišnji odmor možda neće privući vašu pažnju dok surfujete internetom i dobijate ideje, ali vam jednostavno može biti na umu kad se probudite - objasnila je za YourTango.

2. Sanjate svoje probleme

"Sanjate li da kasnite u školu, na posao ili slično? Možda će vam trebati jače strategije za žongliranje s brojnim obavezama. Sanjate li da gubite živce s mamom? Možda će vam trebati bolji načini za izražavanje u svojim odnosima. Nakon što identifikujete teskobu koju vaši snovi signaliziraju, možete da je iskoristite za stvaranje boljih rešenja", navodi dr Klark.

Foto: Profimedia

 

3. Dobijate neugodne misli

Ponekad jednostavno ne možemo da prestanemo da mislimo na ono što nas muči, što može da bude još jedan znak anksioznosti. "Dajete li sve od sebe na poslu? Dobijaju li vaša deca dovoljno vaše pažnje? Jeste li nenamerno povredili osećanja svog prijatelja? Ovo su vrste misli koje signaliziraju brige koje su vredne naše pažnje. Skloni smo da se brinemo o stvarima koje su predugo u drugom planu, a briga nas može usmeriti da ponovno uravnotežimo naše napore kada je to potrebno", tvrdi psiholog.

4. Viđate svuda ono što vas muči

Ponekad su nam najveće brige pred nosom, ali smo preterano uplašeni da bismo ih videli. Umjesto toga, čini se da problem vidimo gde god pogledamo. "Osećaj da ste okruženi problemom znak je da tiho brinete o tome i može da bude podsticaj da nešto preduzmete", napominje dr Klark.

5. Preterano ste razdražljivi

Još jedan način na koji se teskoba manifestuje jeste iritacija. "Razdražljivost može da bude znak teskobe koji zahteva vašu pažnju. Ako razmislite o svojim najvećim strahovima, to može da pomogne u razumevanju vaših briga i usmeravanju na njihovo rešavanje. Kada se vaša teskoba ne smiruje, to može da bude znak problema koji treba adresirati, čak i ako ne želite s njim da se suočite", zaključila je dr Klark.

BONUS VIDEO: