Iako svi mislimo kako je gajenje paradajza najjednostavniji posao na svetu, to baš i nije tako. Da biste ostvarili najbolji prinos paradajza baštovani savetuju da biljci odsečete vrh.

4 razloga zašto treba da paradajzu odsečete vrh:

1. Poboljšanje rasta

Ako paradajzu u početku sezone odsečete vrh to može olakšati rast i formiranje centralne stabljike. Ovako „orezana“ stabljika će lakše podneti vetar, a moći će i da bolje izdrži težinu sopstvenih plodova.

Foto: Profimedia

 

 

2. Bolje cvetanje

Umesto da se fokusira na rast prema gore, paradajz će imati energiju za cvetanje. Što opet znači više plodova.

3. Kontrolisan rast

Pogotovo ako paradajz gajite u plasteniku – rast ume da se izmakne kontroli. Umesto da plodove berete sa „oblaka“, paradajzu odsecite vrh i dobićete rodnu stabljiku.

4. Kvalitetniji proizvodi

Sva energija biće usmerena ka plodovima, kojih će biti u izobilju.

Foto: Profimedia

 

 

Kada treba da se oreže paradajz?

Na samom početku sezone rasta i cvetanja. Ako odsečete vrh u bilo kojem drugom trenutku to može da ošteti biljku.

Kako se vrši orezivanje paradajza?

Uzmite oštre baštanske makaze. Dobro iz sterilišite sa 5% rastvora hidrogena ili sa alkoholom. Orežite paradajz tako što ćete napraviti čist rez tačno iznad čvora lista na mestu gde stabljika prerasta oslonac, kočić, ili držač.

(Stil)

BONUS VIDEO: