Иако сви мислимо како је гајење парадајза најједноставнији посао на свету, то баш и није тако. Да бисте остварили најбољи принос парадајза баштовани саветују да биљци одсечете врх.

4 разлога зашто треба да парадајзу одсечете врх:

1. Побољшање раста

Ако парадајзу у почетку сезоне одсечете врх то може олакшати раст и формирање централне стабљике. Овако „орезана“ стабљика ће лакше поднети ветар, а моћи ће и да боље издржи тежину сопствених плодова.

Фото: Профимедиа

 

 

2. Боље цветање

Уместо да се фокусира на раст према горе, парадајз ће имати енергију за цветање. Што опет значи више плодова.

3. Контролисан раст

Поготово ако парадајз гајите у пластенику – раст уме да се измакне контроли. Уместо да плодове берете са „облака“, парадајзу одсеците врх и добићете родну стабљику.

4. Квалитетнији производи

Сва енергија биће усмерена ка плодовима, којих ће бити у изобиљу.

Фото: Профимедиа

 

 

Када треба да се ореже парадајз?

На самом почетку сезоне раста и цветања. Ако одсечете врх у било којем другом тренутку то може да оштети биљку.

Како се врши орезивање парадајза?

Узмите оштре баштанске маказе. Добро из стерилишите са 5% раствора хидрогена или са алкохолом. Орежите парадајз тако што ћете направити чист рез тачно изнад чвора листа на месту где стабљика прераста ослонац, кочић, или држач.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: