Иако сви мислимо како је гајење парадајза најједноставнији посао на свету, то баш и није тако. Да бисте остварили најбољи принос парадајза баштовани саветују да биљци одсечете врх.
4 разлога зашто треба да парадајзу одсечете врх:
1. Побољшање раста
Ако парадајзу у почетку сезоне одсечете врх то може олакшати раст и формирање централне стабљике. Овако „орезана“ стабљика ће лакше поднети ветар, а моћи ће и да боље издржи тежину сопствених плодова.
2. Боље цветање
Уместо да се фокусира на раст према горе, парадајз ће имати енергију за цветање. Што опет значи више плодова.
Прочитајте још
3. Контролисан раст
Поготово ако парадајз гајите у пластенику – раст уме да се измакне контроли. Уместо да плодове берете са „облака“, парадајзу одсеците врх и добићете родну стабљику.
4. Квалитетнији производи
Сва енергија биће усмерена ка плодовима, којих ће бити у изобиљу.
Када треба да се ореже парадајз?
На самом почетку сезоне раста и цветања. Ако одсечете врх у било којем другом тренутку то може да оштети биљку.
Како се врши орезивање парадајза?
Узмите оштре баштанске маказе. Добро из стерилишите са 5% раствора хидрогена или са алкохолом. Орежите парадајз тако што ћете направити чист рез тачно изнад чвора листа на месту где стабљика прераста ослонац, кочић, или држач.
(Стил)