Putin je izjavio:

- Ovo je ogromna tragedija za iranski narod. Raisi je bio izvanredan političar koji je ceo život posvetio služenju domovini.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je saučešće porodicama žrtava, kao i celom narodu Irana.

- Zauvek ćemo pamtiti ove istaknute političke ličnosti kao istinske patriote Islamske Republike, koji su čvrsto branili interese svoje države i dali svoje živote u nesebičnom služenju Otadžbini. U Rusiji su predsednik Irana E. Raisi i ministar spoljnih poslova Irana H. Amirabdolahijan bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje. NJihova uloga u jačanju obostrano korisne rusko-iranske saradnje i pouzdanog partnerstva je neprocenjiva - naveo je Lavrov, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Foto: Profimedia

 

Povodom smrti Raisija svoje saučešće je izjavio i turski predsednik redžep Tajip Erdogan koji je rekao da će Turska biti uz Iran u teškim danima.

- Želim milost Svemogućeg mom poštovanom kolegi, bratu, predsedniku Islamske Republike Iran, gospodinu Ibrahimu Raisiju, koji je nažalost preminuo u padu helikoptera. Takođe želim milost Božiju ministru inostranih poslova Irana i drugim ljudima koji su poginuli u istom helikopteru sa preminulim gospodinom Raisijem - naveo je turski lider u izjavi na društvenoj mreži.

- Izražavam svoje najdublje saučešće prijateljskom i bratskom iranskom narodu i vladi, posebno vrhovnom vođi Islamske Republike Iran, gospodinu Aliju Hamneiju, kao i porodicama gospodina Raisija i ostalih žrtava lično je posmatrao njegove napore za mir iranskog naroda i našeg regiona. Tokom njegovog mandata na mestu predsednika, sećam se gospodina Raisija sa poštovanjem i zahvalnošću, kao Turska, mi ćemo biti uz našeg suseda Irana u ovim teškim i tragičnim danima učinili mnogo puta ranije - navodi se u saopštenju.

Foto: Profimedia

 

EU i lideri više zemalja uputili su saučešće iranskom narodu povodom pogibije predsednika te zemlje Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i ostalih članova delegacije i posade u padu helikoptera.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na mreži X da EU izražava iskreno saučešće zbog smrti Raisija, ministra spoljnih poslova Irana Abdolahijana, kao i drugih članova delegacije i posade u helikopterskoj nesreći.

- Naše misli idu ka porodicama - naveo je Mišel.

Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Premijer Indije Narendra Modi uputio je saučešće povodom pogibije Raisija, navodeći da je Indija uz Iran u ovim teškim trenucima.

- Duboko sam ožalošćen i potresen tragičnom smrću predsednika Irana - naveo je Modi na mreži X.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti, prenosi Rojters.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan izjavio je da je njegova zemlja uz Iran u ovom teškom trenutku i izrazio saučešće iranskoj vladi i narodu, prenosi Rojters.

I predsednik Sirije Bašar al Asad takođe je izrazio saučešće vladi i narodu Irana i potvrdio solidarnost njegove zemlje s Iranom i porodicama žrtava, prenosi agencija Sana.

Foto: Profimedia

 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u objavi na mreži X izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao "izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele".

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo već da je on bio i pravi prijatelj Belorusije.

Pored iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

BONUS VIDEO: