Путин је изјавио:

- Ово је огромна трагедија за ирански народ. Раиси је био изванредан политичар који је цео живот посветио служењу домовини.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је саучешће породицама жртава, као и целом народу Ирана.

- Заувек ћемо памтити ове истакнуте политичке личности као истинске патриоте Исламске Републике, који су чврсто бранили интересе своје државе и дали своје животе у несебичном служењу Отаџбини. У Русији су председник Ирана Е. Раиси и министар спољних послова Ирана Х. Амирабдолахијан били познати као прави, поуздани пријатељи наше земље. Њихова улога у јачању обострано корисне руско-иранске сарадње и поузданог партнерства је непроцењива - навео је Лавров, а саопштило Министарство спољних послова Русије.

Фото: Профимедиа

 

Поводом смрти Раисија своје саучешће је изјавио и турски председник реџеп Тајип Ердоган који је рекао да ће Турска бити уз Иран у тешким данима.

- Желим милост Свемогућег мом поштованом колеги, брату, председнику Исламске Републике Иран, господину Ибрахиму Раисију, који је нажалост преминуо у паду хеликоптера. Такође желим милост Божију министру иностраних послова Ирана и другим људима који су погинули у истом хеликоптеру са преминулим господином Раисијем - навео је турски лидер у изјави на друштвеној мрежи.

- Изражавам своје најдубље саучешће пријатељском и братском иранском народу и влади, посебно врховном вођи Исламске Републике Иран, господину Алију Хамнеију, као и породицама господина Раисија и осталих жртава лично је посматрао његове напоре за мир иранског народа и нашег региона. Током његовог мандата на месту председника, сећам се господина Раисија са поштовањем и захвалношћу, као Турска, ми ћемо бити уз нашег суседа Ирана у овим тешким и трагичним данима учинили много пута раније - наводи се у саопштењу.

Фото: Профимедиа

 

ЕУ и лидери више земаља упутили су саучешће иранском народу поводом погибије председника те земље Ебрахима Раисија, министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана и осталих чланова делегације и посаде у паду хеликоптера.

Председник Европског савета Шарл Мишел написао је на мрежи X да ЕУ изражава искрено саучешће због смрти Раисија, министра спољних послова Ирана Абдолахијана, као и других чланова делегације и посаде у хеликоптерској несрећи.

- Наше мисли иду ка породицама - навео је Мишел.

Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић

 

Премијер Индије Нарендра Моди упутио је саучешће поводом погибије Раисија, наводећи да је Индија уз Иран у овим тешким тренуцима.

- Дубоко сам ожалошћен и потресен трагичном смрћу председника Ирана - навео је Моди на мрежи X.

Саучешће поводом смрти Раисија упутио је и пакистански премијер Шехбаз Шариф, а та земља ће прогласити дан жалости, преноси Ројтерс.

Председник Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Зајед ал Нахјан изјавио је да је његова земља уз Иран у овом тешком тренутку и изразио саучешће иранској влади и народу, преноси Ројтерс.

И председник Сирије Башар ал Асад такође је изразио саучешће влади и народу Ирана и потврдио солидарност његове земље с Ираном и породицама жртава, преноси агенција Сана.

Фото: Профимедиа

 

Председник Венецуеле Николас Мадуро у објави на мрежи X изразио је саучешће народу Ирана поводом погибије Раисија, кога је описао као "изванредног вођу, браниоца суверенитета свог народа и безусловног пријатеља Венецуеле".

Министарство спољних послова Белорусије навело је да је смрт Раисија губитак не само за иранско друштво већ да је он био и прави пријатељ Белорусије.

Поред иранског председника Ебрахима Раисија и министра иностраних послова Хосеина Амира Абдолахијана, идентификоване су још три особе погинуле у паду хеликоптера на северозападу Ирана, јавила је иранска државна новинска агенција ИРНА.

БОНУС ВИДЕО: