Glavni tužilac suda, Karim Kan, zahvalio je Amal Kluni u izjavi kojom je najavio taj potez, opisujući je kao deo "panela stručnjaka za međunarodno pravo“ kome se obratio za savet u ovom slučaju. Mnogi od navedenih stručnjaka su Britanci, piše Gardijan.

- Komisija je sastavljena od stručnjaka sa ogromnim ugledom u međunarodnom humanitarnom pravu i međunarodnom krivičnom pravu - napisao je Kan.

U izjavi koju je objavila fondacija Klunijeve za pravdu, objašnjava se kako je učestvovala u slučaj MKS-a, koji je izdao zahteve za za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidere Hamasa za navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

- Pre više od četiri meseca, tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio je od mene da mu pomognem u proceni dokaza o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Izraelu i Gazi. Pristala sam i pridružila se panelu međunarodnih pravnih eksperata da preuzmem ovaj zadatak. Zajedno smo se uključili u opsežan proces pregleda dokaza i pravne analize na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu - navela je Amal Kluni.

Foto: Tanjug/AP

 

Kako je istakla, uprkos različitom ličnom poreklu, njihovi pravni nalazi su jednoglasni.

- Jednoglasno smo utvrdili da je sud nadležan za zločine počinjene u Palestini i od strane palestinskih državljana. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su lideri Hamasa Jahja Sinvar, Mohamed Dejf i Ismail Hanije počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući uzimanje talaca, ubistva i zločine seksualnog nasilja. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su izraelski premijer Benjamin Netnjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galan počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistva, progona i istrebljenja - dodaje se u obrazloženju.

Foto: Profimedia

 

Klunijeva, koja se suočila sa kritikama na društvenim mrežama zbog toga što nije javno govorila o ratu u Gazi, takođe je objasnila zašto je prihvatila poziv suda.

- Verujem u vladavinu zakona i potrebu da se zaštite životi civila. Zakon koji štiti civile u ratu razvijen je pre više od 100 godina i primenjuje se u svakoj zemlji na svetu bez obzira na razloge sukoba - rekla je.

Foto: Tanjug/AP

 

Napomenula je da kao advokat za ljudska prava, nikada neće prihvatiti da život jednog deteta ima manju vrednost od života drugog.

- Ne prihvatam da bilo koji sukob treba da bude van domašaja zakona, niti da bilo koji počinilac bude iznad zakona. Zato podržavam istorijski korak koji je tužilac Međunarodnog krivičnog suda preduzeo  - rekla je Klunijeva.

Amal Kluni, koji je udata za glumca DŽordža Klunija radila je na nizu slučajeva koji se odnose na međunarodno pravo.

Foto: Profimedia

 

(RTS)

BONUS VIDEO: