Главни тужилац суда, Карим Кан, захвалио је Амал Клуни у изјави којом је најавио тај потез, описујући је као део "панела стручњака за међународно право“ коме се обратио за савет у овом случају. Многи од наведених стручњака су Британци, пише Гардијан.

- Комисија је састављена од стручњака са огромним угледом у међународном хуманитарном праву и међународном кривичном праву - написао је Кан.

У изјави коју је објавила фондација Клунијеве за правду, објашњава се како је учествовала у случај МКС-а, који је издао захтеве за за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и његовог министра одбране Јоава Галанта, као и лидере Хамаса за наводне ратне злочине и злочине против човечности.

- Пре више од четири месеца, тужилац Међународног кривичног суда затражио је од мене да му помогнем у процени доказа о сумњи за ратне злочине и злочине против човечности у Израелу и Гази. Пристала сам и придружила се панелу међународних правних експерата да преузмем овај задатак. Заједно смо се укључили у опсежан процес прегледа доказа и правне анализе на Међународном кривичном суду у Хагу - навела је Амал Клуни.

Фото: Танјуг/АП

 

Како је истакла, упркос различитом личном пореклу, њихови правни налази су једногласни.

- Једногласно смо утврдили да је суд надлежан за злочине почињене у Палестини и од стране палестинских држављана. Једногласно закључујемо да постоје разумни разлози да се верује да су лидери Хамаса Јахја Синвар, Мохамед Дејф и Исмаил Ханије починили ратне злочине и злочине против човечности, укључујући узимање талаца, убиства и злочине сексуалног насиља. Једногласно закључујемо да постоје разумни разлози да се верује да су израелски премијер Бенјамин Нетнјаху и израелски министар одбране Јоав Галан починили ратне злочине и злочине против човечности, укључујући гладовање као метод ратовања, убиства, прогона и истребљења - додаје се у образложењу.

Фото: Профимедиа

 

Клунијева, која се суочила са критикама на друштвеним мрежама због тога што није јавно говорила о рату у Гази, такође је објаснила зашто је прихватила позив суда.

- Верујем у владавину закона и потребу да се заштите животи цивила. Закон који штити цивиле у рату развијен је пре више од 100 година и примењује се у свакој земљи на свету без обзира на разлоге сукоба - рекла је.

Фото: Танјуг/АП

 

Напоменула је да као адвокат за људска права, никада неће прихватити да живот једног детета има мању вредност од живота другог.

- Не прихватам да било који сукоб треба да буде ван домашаја закона, нити да било који починилац буде изнад закона. Зато подржавам историјски корак који је тужилац Међународног кривичног суда предузео  - рекла је Клунијева.

Амал Клуни, који је удата за глумца Џорџа Клунија радила је на низу случајева који се односе на међународно право.

Фото: Профимедиа

 

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: