Nikola Rokvić rešio je peške da krene do manastira Svetog Nektarija Eginskog, gde će se pokloniti svecu koji je prema verovanju hrišćana učinio preko 2.000 čuda.

Na putu dobrote, Rokvić je skupio preko 31 milion dinara.

Foto: Instagram printskrin/nikolarokvic

 

 

Egina je ostrvo u Egejskom moru. Nalazi se u središnjem delu Saronskog zaliva, koji po ovom ostrvu nosi još i ime Eginski zaliv. Od Atine je udaljena oko 30 km vazdušnom linijom. Od atinske luke Pirej do Egine možete doći brodom ili hidrogliserom.

O manastiru Svetog Nektarija

Najveće naselje na ostrvu je istoimeni gradić Egina na severozapadu gde se nalazi i čuveni manastir Sveti Nektarije Eginski koji predstavlja značajan centar mnogih hodočasnih putovanja.

Sveti Nektarije Eginski je bio pravoslavni teolog i svetitelj. Smatra se velikim isceliteljem i čudotvorcem.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

 

Rođen je u Trakiji 1. oktobra 1846. godine. Od svoje 20-e godine je počeo da radi kao učitelj u gradu Hiosu, a posle 10 godina službe se zamonašio i uzeo ime Lazar. 1885. godine je primio monaški postrig pod imenom Nektarije (“napitak besmrtnika”). Narednih godina je živeo u Atini, gde je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu.

U nekoliko godina nakon toga je rukopoložen u čin sveštenika, zatim primio čin arhimandrita, postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije i izabran za mitropolita Pentapolskog. Između 1894. i 1908. godine vodio je teološku školu u Atini, a onda se penzionisao. Svoje dane u penziji je proveo u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj je i dobio naziv Eginski.

Foto: Shutterstock

 

 

Postoji predanje da je Nektarije došao na Eginu da nađe mesto na kom će podići manastir, da su mu se javili Sveti Mina i Sveti Dionisije Zakitonski koji su mu pokazali mesto na kom je nekada davno bio manastir, i on je odlučio da ga podigne baš tu.

Sveti Nektarije Eginski preminuo je u bolnici u Atini 1920. godine, pretpostavlja se od raka prostate. Kanonizovan je od strane Carigradske patrijaršije 1961. godine i bio je poslednji kanonizovan svetitelj grčke pravoslavne crkve.

Postoje brojna svedočenja o tome da su se dešavala čuda nad njegovim moštima, za koje se veruje da imaju isceliteljske moći i da pomažu onima koji boluju od teških bolesti, a naročito obolelima od raka.

(Blic)

BONUS VIDEO: