Никола Роквић решио је пешке да крене до манастира Светог Нектарија Егинског, где ће се поклонити свецу који је према веровању хришћана учинио преко 2.000 чуда.

На путу доброте, Роквић је скупио преко 31 милион динара.

Фото: Инстаграм принтскрин/nikolarokvic

 

 

Егина је острво у Егејском мору. Налази се у средишњем делу Саронског залива, који по овом острву носи још и име Егински залив. Од Атине је удаљена око 30 км ваздушном линијом. Од атинске луке Пиреј до Егине можете доћи бродом или хидроглисером.

О манастиру Светог Нектарија

Највеће насеље на острву је истоимени градић Егина на северозападу где се налази и чувени манастир Свети Нектарије Егински који представља значајан центар многих ходочасних путовања.

Свети Нектарије Егински је био православни теолог и светитељ. Сматра се великим исцелитељем и чудотворцем.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

 

Рођен је у Тракији 1. октобра 1846. године. Од своје 20-е године је почео да ради као учитељ у граду Хиосу, а после 10 година службе се замонашио и узео име Лазар. 1885. године је примио монашки постриг под именом Нектарије (“напитак бесмртника”). Наредних година је живео у Атини, где је и дипломирао на Богословском факултету.

У неколико година након тога је рукоположен у чин свештеника, затим примио чин архимандрита, постао секретар Александријске патријаршије и изабран за митрополита Пентаполског. Између 1894. и 1908. године водио је теолошку школу у Атини, а онда се пензионисао. Своје дане у пензији је провео у Тројичком манастиру у Егини, по којој је и добио назив Егински.

Фото: Shutterstock

 

 

Постоји предање да је Нектарије дошао на Егину да нађе место на ком ће подићи манастир, да су му се јавили Свети Мина и Свети Дионисије Закитонски који су му показали место на ком је некада давно био манастир, и он је одлучио да га подигне баш ту.

Свети Нектарије Егински преминуо је у болници у Атини 1920. године, претпоставља се од рака простате. Канонизован је од стране Цариградске патријаршије 1961. године и био је последњи канонизован светитељ грчке православне цркве.

Постоје бројна сведочења о томе да су се дешавала чуда над његовим моштима, за које се верује да имају исцелитељске моћи и да помажу онима који болују од тешких болести, а нарочито оболелима од рака.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: