Grupa američkih kompanija uključuje jedinice Lockheed Martin, Raitheon i General Dinamics, saopštio je Stejt department.

Mere, koje uključuju zamrzavanje imovine u Kini i zabranu ulaska njenim visokim zvaničnicima, stupile su na snagu u sredu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Taj potez Kine usledio je nakon „neselektivnog uvođenja nezakonitih jednostranih sankcija od strane Sjedinjenih Država brojnim kineskim kompanijama na osnovu takozvanih faktora povezanih sa Rusijom“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kina je saopštila da su Sjedinjene Države „ignorisale svoju objektivnu i nepristrasnu poziciju o ukrajinskoj krizi“ i da su se umesto toga „upustile u jednostrano maltretiranje i ekonomsku prinudu“.

Ministarstvo je dodalo da su SAD nastavile i sa prodajom oružja Tajvanu, što "ozbiljno krši" princip jedne Kine i zajednička saopštenja dve zemlje i "ozbiljno podriva" kineski suverenitet i teritorijalni integritet.

Koje su sankcije uvedene?

Kina je u januaru uvela sankcije američkim proizvođačima oružja BAE Sistems Land and Armament, Alliant Techsistems Operation, ViaSat i Data Link Solutions, zamrzavajući njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu i zabranivši kineskim građanima i organizacijama da sarađuju i posluju sa kompanijama pod sankcijama.

U ponedeljak je Ministarstvo trgovine objavilo da je stavilo General Atomics Aeronautical Sistems, General Dinamics Land Sistems i Boeing Defence, Space & Securiti na listu „nepouzdanih subjekata“ zbog prodaje oružja Tajvanu.

Kompanijama je zabranjen izvoz i uvoz u vezi sa Kinom i novim investicijama u Kini, visokim liderima je zabranjen ulazak u Kinu i najavljuje se da će im biti ukinute radne i boravišne dozvole. 

Ministarstvo trgovine usvojilo je i poseban paket mera za američku kompaniju Caplugs, uz tvrdnju da zaobilazi sankcije tako što prenosi kineske proizvode kompanijama sa liste „nepouzdanih subjekata“.

- Vlasti su preduzele ove mere da zaštite nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese Kine, navodi se u saopštenju. 

BONUS VIDEO: