Leto je vreme kada se najviše sunčamo, pa bilo da smo na moru, jezeru, bazenu ili u dvorištu trebalo bi da tokom ovog periodia posebno obratimo pažnju na kožu.

- Nijedna količina opekotina od sunca nije dobra. Mnogi ljudi smatraju da je u redu dobiti opekotine od sunca na početku sezone, jer će to učiniti vašu kožu jačom kako biste izbegli dalja oštećenja od sunca ili dalje opekotine, a to zaista nije istina - kaže dr Ida Orengo, predsednica dermatologije na Medicinskom koledžu Bejlor u Teksasu, piše Huff Post.

Foto: Profimedia

 

 

Opekotine koje dobijemo od sunca mogu da budu ozbiljne, iako nekada tako ne izgleda. Važno je da se zaštitite od previše izlaganja ultraljubičastom zračenju tokom cele godine, a posebno tokom leta kada je veća verovatnoća da ćete vreme provoditi napolju. Ipak, opekotine od sunca se greškom dešavaju s vremena na vreme, a evo šta dermatolozi kažu da možemo da uradimo kako bismo ubrzali proces njihovog nestajanja.

Istuširajte se hladnom vodom

Prema Orengu, česti hladni tuševi su dobar način da se pomogne sa bolom koji prati opekotine od sunca. Takođe pomažu u smanjenju upale i smanjenju otoka i plikova. Topla voda će samo pogoršati situaciju, a obratite pažnju na to da sapun bude blag ili ga nemojte ni koristiti.

Foto: Profimedia

 

 

Koristite nežnu hidratantnu kremu

Aloja može biti od pomoći, ali obratite pažnju da koristite onu kremu od aloje koja nema mnogo drugih sastojaka.

Hladne obloge

Hladne obloge mogu da deluju umirujuće na iritiranu kožu opečenu suncem. Da biste to uradili, jednostavno stavite vlažan, hladan peškir na opekotine od sunca.

BONUS VIDEO: