Najveću pretnju Srbiji, u meču koji bi mogao da bude ključan za plasman u osminu finala EP, predstavljaće fenomanalni golgeter nemačkog Lajpciga.

Benjamin Šeško, mladi i 194 centimetara visoki napadač Slovenije, je fudbaler na kog će Orlovi morati da obrate posebnu pažnju. Ima samo 21 godinu , a već ga porede sa najboljim napadačima sveta - Erlingom Halandom i Kilijanom Mbapeom.

Izuzetno je skočan i poseduje neverovatnu snagu, baš kao i čuveni Norvežanin, a njegova brzina je posebna priča. Iako je izuzetno visok, Šeško je u stanju da na 100 metara razvije brzinu od 36,11 km/h, gotovo kao i Mbape, a daleko je viši od Francuza.

Sjajnim partijama u dresu Lajpciga i reprezentacije Slovenije privukao je pažnju evropskih velikana. Arsenal je silno želeo da ga angažuje ovog leta, ali Šeško je pred start Evropskog prvenstva odlučio da produži saradnju sa nemačkim Lajpcigom.

Foto: Tanjug/AP

 

Ovaj fenomenalni fudbaler ima i izuzetno zanimljivu životnu priču.

Rođen je 31. maja 2003. godine u Radeču u Sloveniji. NJegov otac Alen Šeško i mama Slađana Lazić, srpkinja iz Doboja, razveli su se kada je Benjamin bio mali, pa je ostao da živi sa majkom.

Ipak, ključnu ulogu u njegovom ranom fudbalskom razvoju imao je njegov tata Alen.

Foto: Društvene mreže

 

Počeo je u lokalnom klubu gde je na 23 utakmica dao 59 golova, a kada su njegov talenat sa 15 godina primetili u Domžalama, čelnici kluba su ga pustili uz podrugljiv i ponižavajući komentar:

"Takvih i boljih imamo koliko hoćete!"

Foto: Tanjug/AP

 

Verujemo da sada lupaju glavom o zid i da se žestoko kaju, jer njegova trenutna vrednost se procenjuje na 50.000.000 evra. Briljirao je Benjamin Šeško u Domžalama, pa su ga oni vrlo brzo prodali u Salcburg, gde je prvo igrao za Lifering (B tim). Odigrao je 79 utakmica za klub iz Austrije i upisao 29 golova i 11 asistencija.

Obletali su ga skauti brojnih evropskih klubova, ali Beni je smatrao da je Lajpcih najbolje rešenje za naredni korak u njegovoj karijeri. I bio je u pravu. Sjajno se uklopio u tim. Na 42 utakmice upisao je 18 golova i dve asistencije.

Takvog fudbalskog talenta Slovenija nikad nije imala. Za reprezentaciju Slovenije na 30 nastupa postigao je 11 golova i sasvim je izvesno da će u narednom periodu oboriti rekord Zlatka Zahovića od 30 pogodaka za "deželu".

Beni Šeško kako ga zovu u Sloveniji i dalje je omiljeni momak iz kraja. Jednostavan je, posle svake utakmice dugo potpisuje autograme i slika se sa decom. Smeje se i igra fudbal.

Basket kao velika ljubav

Zanimljivo, kao mali dosta je igrao i košarku. NJegov menadžer Elvis Bašanović jednom prilikom je otkrio da je jedan snimak Šeška sa košarkaškog terena bio presudan u njegovom transferu iz Domžala u Salcburg. Šeško se zaleteo skočio i nogom udario loptu koja je bila zaglavljena na obruču.

- Red Bul je poznat po tome što stavlja veliki naglasak na fizičku aktivnost, slično engleskim klubovima. Sportski direktor Salcburga i ja se i dan-danas šalimo da Beni je jedini fudbaler kojeg sam prodao na osnovu košarkaškog snimka - rekao je svojevremeno Bašanović.

(Kurir)

BONUS VIDEO: