Највећу претњу Србији, у мечу који би могао да буде кључан за пласман у осмину финала ЕП, представљаће феноманални голгетер немачког Лајпцига.

Бењамин Шешко, млади и 194 центиметара високи нападач Словеније, је фудбалер на ког ће Орлови морати да обрате посебну пажњу. Има само 21 годину , а већ га пореде са најбољим нападачима света - Ерлингом Халандом и Килијаном Мбапеом.

Изузетно је скочан и поседује невероватну снагу, баш као и чувени Норвежанин, а његова брзина је посебна прича. Иако је изузетно висок, Шешко је у стању да на 100 метара развије брзину од 36,11 км/х, готово као и Мбапе, а далеко је виши од Француза.

Сјајним партијама у дресу Лајпцига и репрезентације Словеније привукао је пажњу европских великана. Арсенал је силно желео да га ангажује овог лета, али Шешко је пред старт Европског првенства одлучио да продужи сарадњу са немачким Лајпцигом.

Фото: Танјуг/АП

 

Овај феноменални фудбалер има и изузетно занимљиву животну причу.

Рођен је 31. маја 2003. године у Радечу у Словенији. Његов отац Ален Шешко и мама Слађана Лазић, српкиња из Добоја, развели су се када је Бењамин био мали, па је остао да живи са мајком.

Ипак, кључну улогу у његовом раном фудбалском развоју имао је његов тата Ален.

Фото: Друштвене мреже

 

Почео је у локалном клубу где је на 23 утакмица дао 59 голова, а када су његов таленат са 15 година приметили у Домжалама, челници клуба су га пустили уз подругљив и понижавајући коментар:

"Таквих и бољих имамо колико хоћете!"

Фото: Танјуг/АП

 

Верујемо да сада лупају главом о зид и да се жестоко кају, јер његова тренутна вредност се процењује на 50.000.000 евра. Бриљирао је Бењамин Шешко у Домжалама, па су га они врло брзо продали у Салцбург, где је прво играо за Лиферинг (Б тим). Одиграо је 79 утакмица за клуб из Аустрије и уписао 29 голова и 11 асистенција.

Облетали су га скаути бројних европских клубова, али Бени је сматрао да је Лајпцих најбоље решење за наредни корак у његовој каријери. И био је у праву. Сјајно се уклопио у тим. На 42 утакмице уписао је 18 голова и две асистенције.

Таквог фудбалског талента Словенија никад није имала. За репрезентацију Словеније на 30 наступа постигао је 11 голова и сасвим је извесно да ће у наредном периоду оборити рекорд Златка Заховића од 30 погодака за "дежелу".

Бени Шешко како га зову у Словенији и даље је омиљени момак из краја. Једноставан је, после сваке утакмице дуго потписује аутограме и слика се са децом. Смеје се и игра фудбал.

Баскет као велика љубав

Занимљиво, као мали доста је играо и кошарку. Његов менаџер Елвис Башановић једном приликом је открио да је један снимак Шешка са кошаркашког терена био пресудан у његовом трансферу из Домжала у Салцбург. Шешко се залетео скочио и ногом ударио лопту која је била заглављена на обручу.

- Red Bul је познат по томе што ставља велики нагласак на физичку активност, слично енглеским клубовима. Спортски директор Салцбурга и ја се и дан-данас шалимо да Бени је једини фудбалер којег сам продао на основу кошаркашког снимка - рекао је својевремено Башановић.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: