Jedan od važnih faktora je pravilno odvajanje veša pre pranja. Preporučuje se razdvajanje između šarenog i belog veša, a takođe i sortiranje po bojama unutar tih grupa. Na primer, tamni komadi bi trebali da se peru zajedno, kao i svetliji komadi međusobno.

Tkanine kao što je teksas ne bi trebalo da dolaze u dodir s omekšivačem jer to može oštetiti tkaninu i izazvati razvlačenje. Osim teksasa, trebali biste biti oprezni s omekšivačem i jaknama te debljim tkaninama.

Pored toga, važno je pridržavati se preporučenih količina praška i omekšivača kako ne biste preterali. Višak praška može ostaviti bele tragove na vešu ili rezultirati time da se prašak ne isprati dovoljno.

Foto: Profimedia

 

 

Takođe, postoji važnost pridržavanja preporučenih temperatura pranja za različite vrste odeće. Beli veš se često pere na visokim temperaturama, kao što je 90 stepeni, sa pretpranjem. Šareni veš bi trebalo prati na temperaturama od 30 do 50 stepeni, dok se tamni komadi, teksas i crna odeća peru na temperaturi od 60 stepeni.

Za jorgane, ćebad, zavese, svilu i vunu, preporučuje se temperatura od 30 stepeni. Pratite etikete na odeći kako biste znali tačno na kojoj temperaturi da perete svaki komad.

Dodatno, važno je okrenuti odeću, posebno onu s aplikacijama ili detaljima, na naličje pre pranja kako bi se izbegla oštećenja.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: