Konceptualna umetnica našeg porekla, Marina Abramović, rođena je u porodici crnogorskih partizana Vojina i Danice Abramović.

Marinin otac je radio za državnu bezbednost, a majka je šezdesetih godina bila direktorka Muzeja revolucije u Beogradu.

Ono što malo ko zna jeste to da je stric njene majke, Petar Rosić, Marinin deda-stric, bio na čelu Srpske Pravoslavne Crkve od 1930. do 1937. godine kao patrijarh srpski Varnava i koji je za vreme Prvog svetskog rata sa vojskom prešao Albaniju peške.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

 

Inače, Marina već decenijama živi u NJujorku, a od 2016. godine je u ljubavi sa američkim producentom i biznismenom Todom Ekertom sa kojim je 2019. godine boravila u Beogradu.

U vezi sa 21 godinu mlađim muškarcem

Marina je svojevremeno pričala o privatnom životu. ‒ Lišila sam sebe dece i porodice. Živela sam ceo život kao nomad. Moji studenti su bili moja deca. U poslednje tri godine sam srećna s Todom, koji ima sličan način života. Vidimo se povremeno u hotelu - rekla je Marina 2019. godine.

Foto: N. Fifić

 

 

Inače, Tod je mlađi od nje 21 godinu, ali to im nikada nije predstavljalo prepreku za skladnu vezu. Marina Abramović iza sebe ima dva braka i oba su trajala po četiri godine.

(Blic)

BONUS VIDEO: