Na Zadušnice se u pravoslavnim crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ljudi obilaze groblja.

Zadušnice uvek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Iznošenje hrane na groblje

Običaj je u Srbiji da se za Zadušnice na groblje iznosi hrana. Kod starih Slovena priređivane su gozbe poznate kao trizine u čast predaka. Hrana koja se iznosi na groblje zapravo je deljenje i ide prema verovanju pokojnicima pa je bolje da bude što raznovrsnija i bogata. Kada se hrana iznese, običaj je da se ponude i posluže svi prolaznici i bogati i sirotinja.

U skladu sa tim da pokojniku namenjujemo sve što mislimo da je voleo da jede i pije za života, i što želimo da mu na taj način "ugodimo", jeste i pojava da često rođaci ostavljaju čak i upaljene cigarete na grobovima onih koji su bili pušači dok su bili živi.

Običaj je i da se pre nego što se popije na grob prospe i malo rakije ili vina.

Pojačan gradski prevoz

Zbog verskog praznika Zadušnica danas će od 8 do 16 časova biti pojačani redovi vožnje na linijama javnog gradskog prevoza koje saobraćaju ka grobljima - 3A, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612 i 708, saopštio je Sekretarijat za javni prevoz.

Od 8 do 16 sati, privremeno se uspostavlja linija 75L (GO Novi Beograd - Bežanijsko groblje) sa dva vozila.

BONUS VIDEO: