На Задушнице се у православним црквама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе људи обилазе гробља.

Задушнице увек падају у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

Изношење хране на гробље

Обичај је у Србији да се за Задушнице на гробље износи храна. Код старих Словена приређиване су гозбе познате као тризине у част предака. Храна која се износи на гробље заправо је дељење и иде према веровању покојницима па је боље да буде што разноврснија и богата. Када се храна изнесе, обичај је да се понуде и послуже сви пролазници и богати и сиротиња.

У складу са тим да покојнику намењујемо све што мислимо да је волео да једе и пије за живота, и што желимо да му на тај начин "угодимо", јесте и појава да често рођаци остављају чак и упаљене цигарете на гробовима оних који су били пушачи док су били живи.

Обичај је и да се пре него што се попије на гроб проспе и мало ракије или вина.

Појачан градски превоз

Због верског празника Задушница данас ће од 8 до 16 часова бити појачани редови вожње на линијама јавног градског превоза које саобраћају ка гробљима - 3А, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612 и 708, саопштио је Секретаријат за јавни превоз.

Од 8 до 16 сати, привремено се успоставља линија 75Л (ГО Нови Београд - Бежанијско гробље) са два возила.

БОНУС ВИДЕО: